Tayvan merkezli dünyanın en büyük bağımsız yarı iletken üreticisi olan TSMC, şu an var olan ve gelecek olan proseslerle ilgili olarak yeni bilgiler paylaştı. Şirket, 5 nm ve 3 nm üretimleriyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Şirket, tüm bu bilgileri düzenlediği Technology Symposium etkinliğinin bir parçası olarak paylaştı. Peki, şirket tarafından açıklanan bilgiler nelerdi gelin hep birlikte bakalım.

5 nm kullanacak ilk şirketler

İlk olarak 5 nm üretiminden başlamak gerekirse TSMC, ilk N5 prosesinin EUV teknolojisini kullandığını ve N7’ye (var olan 7 nm) kıyasla %15 daha fazla performans verdiğini ya da aynı performansı sağlığını, 5 nm’nin %30 daha az güç tükettiğini açıkladı. Şirket, ayrıca N5’in sorunları öğrenme konusunda daha iyi performans sergilediğini de açıkladı.

Şirket, şu an 5 nm üretimini yüksek hacimde gerçekleştiriyor ve şirketin ilk müşterileri de Huawei ile Apple oldu. Bunun haricinde AMD, 2022 yılında çıkaracağı Ryzen 6000 işlemcileri ve Zen 4 yongalarında 5 nm’ye geçiş yapacak. Şirket, 5 nm’li Zen 4 CPU’ları ve RDNA 3 GPU’ları için 2021 / 2022’deki alıcılar arasında listelenmişti. Ayrıca NVIDIA’nın Hopper ve Intel’in XE GPU’ları da aynı zaman aralarında müşteriler olarak listelendi.

Yenilenmiş 5 nm ya da 5NP’ler, önümüzdeki sene üretimi şahlandıracak. Ya 5N’ye kıyasla %5 daha yüksek performans verecekler ya da güç tüketimini %10 azaltacaklar.

3 nm ve ötesi

3 nm ya da N3 tarafına baktığımızda ise N5’e kıyasla %10 ile %15’lik bir performans artışı ya da %25 ile %30’luk bir güç tüketimi azalışı olacağı görülüyor ki benzer bir durum N7’den N5’e geçişte de görülüyor. Yüksek miktarda 3 nm üretiminin ise 2022’nin ikinci yarısında başlaması bekleniyor.

Ayrıca Techradar’da yer alan habere göre bir N4 devresi de olacak. Bu devrenin performans artışı ya da güç tüketimi tasarrufunda neler sunacağına dair henüz kesin bir bilgi bulunmuyor. Bu devrenin üretiminin de 2022 yılında başlayacağı düşünülüyor. 3 nm’nin ötesine bakıldığında ise nanolevha (nanosheet) ve nanokablo (nanowire) gibi yeniliklerin masada olduğu görülüyor.