Çinli teknoloji üreticisi TCL, IFA 2020 kapsamında adeta çıkarma yapıyor. Önce yeni bir akıllı saat ve yeni kablosuz kulaklıkla karşımıza çıkan şirket, şimdi de yepyeni bir ekran teknolojisi duyurdu. “NXTPAPER” olarak isimlendirilen bu ekran teknolojisi, siyah beyaz ekranlı tabletlere yeniden hayat veriyor. NXTPAPER, arka ışık olmadan çalışarak, kullanıcılara çeşitli avantajlar vadediyor.

Tablet kullanımı, bugün hayli yaygın durumda. Ancak geleneksel tabletlere ek olarak sadece e-kitapları okumak, belge görüntüleyebilmek için piyasaya sürülmüş özel tabletler de var. İşte TCL’nin yeni ekran teknolojisi, bu tür özel tabletlerin kullanılabilirliğini artırıyor. Bu teknoloji gelişir ve kendisini ispatlayabilirse, normal tablet modellerinde de bu teknolojiden faydalanılabilir.

Aslına bakacak olursak geçtiğimiz dönemlerde, sadece belge görüntülemeye odaklanan tabletler için çeşitli ekran teknolojileri geliştirildi. Bu teknolojiler, ürünlerin ekranını renklendiriyordu ancak oldukça kısıtlı bir renk paletine, düşük ekran tazeleme oranlarına ve azaltılmış piksel yoğunluklarına sahipti. Ancak TCL’nin bunlara alternatif olarak geliştirdiği NXTPAPER teknolojisi, bugüne kadar tasarlanmış olanlardan hayli gelişmiş.

TCL NXTPAPER, video ve animasyonlar için oldukça hızlı bir tazeleme oranına sahip. Ayrıca renklerin gösterimi, benzer teknolojilere göre oldukça canlı. Tüm bunları bir kenara bıraktığımızda TCL NXTPAPER’ın en dikkat çeken özelliği, tipik bir LCD ekrana göre yüzde 65 enerji tasarruflu olması. Ayrıca bu teknoloji, yine tipik bir LCD ekran panelinden yüzde 36 daha ince.

İşte TCL’nin yeni teknolojisinin ekran yansıtma yeteneği

TCL’nin açıklamalarına göre şirketin yeni ekran teknolojisi, enerji tasarrufu sayesinde kompakt bir cihazın daha uzun süre kullanılmasını sağlayacak. Ayrıca bu ekran, ekran titreşimini sıfıra indirmesinin yanı sıra zararlı mavi ışıkları da yüzde 100 oranında filtreliyor. Yani bu ekranı kullanırken göz yorgunluğu yaşamıyorsunuz. Ancak TCL’nin IFA 2020 kapsamında düzenlediği bir basın etkinliği, bu ekran teknolojisinin de bazı dezavantajlarının olduğunu gösteriyor.

TCL’nin IFA 2020 basın etkinliğinde demosu gösterilen teknoloji, görünüşe göre ortam ışığını kullanırken biraz mat bir görüntü sunuyor. Ayrıca bu ekran teknolojisi, LCD ekranlardaki belirli periyotlarda kendi kendini kapatıyor. Yani özellikle de belge okuma odaklı tabletler gibi süresiz olarak açık kalmıyor. TCL, bu konuyla ilgili bazı çalışmalar yürütüyor olabilir.

TCL, yeni ekran teknolojisiyle ilgili yaptığı açıklamalarda, NXTPAPER teknolojisinin başlangıçta eğitim alanında kullanılmasını amaçladıklarını ifade ediyor. Şirket bu bağlamda, bu ekran teknolojisini çocuklar için tasarlanmış özel amaçlı tablet ya da kitap gibi ürünlerde kullanacakmış. Bu ekran teknolojisini kullanan ilk ticari ürünün yakında duyurulacağını söyleyen şirket, bu alanda önemli bir gelişmeye imza atacakmış gibi görünüyor.