Türkiye’de teknolojik ürünlere erişmek isteyen bir tüketicinin maliyeti her geçen gün artıyor. Özellikle koronavirüs salgını nedeniyle bilgisayarlarda yaşanan talep artışı, zaten açılmakta olan TL ve kur farklarından dolayı hissedilebilir seviyeyi aştı. Artık 2 çocuklu orta gelirli bir ailenin bile 2 farklı bilgisayar alma ihtimali çok zayıfladı. 

Türkiye İstatistik Kurumu’nun yayınlamış olduğu verilere göre bilgisayarların ortalama Ağustos 2019’da 4 bin 193 TL idi. Ancak Ağustos 2020’de bu ortalama 7 bin TL seviyesine çıktı. Yani 1 yıl gibi kısa bir süre içerisinde ortalama fiyatlarda %67’lik bir artış söz konusu. Kur dışındaki bir başka ekonomik gösterge olan gram altının fiyatı son 1 yılda %40, son 6 ayda %29 arttı. Yani bilgisayarlar, altından daha çok değerlendi.

Her segmentten birkaç bilgisayar modeli seçerek, ürün bazında son 6 aylık fiyat değişimlerini gösteren Akakçe ile yaşanan fiyat artışlarına yakından baktık. 

Asus Vivobook X505ZA-BQ887T:

3 ay önce 1090 TL daha ucuz olan Ryzen 7’li 15,6 inçlik Asus Vivobook son dönemin en çok pahalanan bilgisayar modelleri arasında.

Casper Nirvana C350.4000-4C00X:

Uygun fiyatlı bilgisayar segmentinin dikkat çeken modellerinden birisi olan bu bilgisayar da  son 6 ayda 1140 TL değerlendi. Özellikle uygun fiyatlı olduğu halde yükselmesi, salgın nedeniyle artan talebin bir etkisi olabilir. Uygun fiyatlı bilgisayarlardaki ani yükselişin kur ile değil büyük oranda değişen eğitim modelleri ile ilgisi olduğunu söylemek mümkün.

Dell Inspiron 3593-FB35F82C:

Dell Inspiron serisinin orta segmentteki bir modelinde de durum farklı değil. Sadece son 1 ayda 1240 TL’lik bir fiyat artışı yaşandığı görülüyor. Bilgisayarın fiyatı Mayıs ayından bu yana gerilerken Ağustosu akılalmaz bir yükselişle kapatıp Eylül başında zirveye çıkmış durumda.

Lenovo V15-ADA 82C7001LTX:

Listeyi yerli üretim bir oyuncu bilgisayarı ile kapatıyoruz. Monster Abra serisinin bu modeli, saldın döneminde 7000 bin TL fiyat baremini gören bir bilgisayardı. Ancak daha sonda fiyatı 6 bin 459 TL’ye kadar geriledi. Ancak yaklaşık son 15 günde fiyatı yeniden 7000 TL seviyesine geri çıktı. 

Bilgisayar fiyatlarında yaşanan artışlara göz atarken Apple Macbook, Huawei Matebook gibi serilerde ise fiyat değişimi görmedik. Bunun sebebi, Matebook ve Macbook serilerinin kendi içerisinde rekabet eden ve üreticilerin sabit fiyat politikası benimsedikleri üst segment kişisel bilgisayarlar olması. Yine de son 1 yılda yaşanan kur artışları nedeniyle pazardaki her bilgisayar marka ve modelinde fiyatlar ciddi şekilde yükselmiş durumda.

Umarız günün birinde bu haberin tam tersini sizlere sunma imkanımız olur.