Popüler hayatta kalma oyunu Fortnite’ın arkasındaki isim olan Epic Games, geçtiğimiz ay mobil platformlarda oyun içi alım sistemini değiştirerek Apple ve Google’a komisyon ödemeyi reddetmişti. Epic’in bu hamlesi karşısında sessiz kalmayan Apple ise Fortnite’ı App Store uygulama mağazasından apar topar kaldırmıştı.

Yaşanan bu gelişmelerin ardından iki şirket davalık olurken Apple, daha uzlaşmacı bir tavırla Epic’in davasından vazgeçmesi ve Fortnite’ın Apple mağazasından çıkarılmasına neden olan yeni ödeme sistemini kaldırması durumunda Fortnite’ı uygulama mağazasına geri ekleyebileceğini söylemişti. Ancak görünen o ki iki şirket arasındaki gerginlik giderek tırmanıyor.

Fortnite, App Store’da en az bir yıl daha yasaklı kalabilir:

Epic’in saldırgan tavrıyla daha da alevlenen gerginlikte iki taraf da geri adım atma belirtisi göstermedi. Epic Games, mahkemeyi Apple’ın Fortnite’a haklarını geri iade etmesi konusunda ikna edemeyince oyunu güncellemesine izin verecek ikinci bir öneri sundu. Böylece mobil oyuncular, mevcut Marvel temalı sezonu oynayabileceklerdi.

Buna karşılık Apple, yayıncıyı özel muamele istemekle suçlayarak Epic’e karşı bir dava açtı. Üstelik Apple, Epic’in saldırgan tavırlarını devam ettirmesi halinde Fortnite’ı en az bir yıl daha mağazasından uzak tutabilir.

Ön mahkeme belgelerinde paylaşılan Epic’e gönderilmiş bir e-postada, “… eylemlerinizin doğası göz önünde bulundurarak Apple Geliştirici Programı’na yeniden başvurunuzu en az bir yıl süreyle reddedeceğimizi lütfen unutmayın” ifadeleri yer alıyordu.

Mevcut yasak halihazırda Fortnite’ı büyük ölçüde etkiliyor. iOS kullanıcılarının yeni sezon güncellemesini alamaması nedeniyle platformdaki oyuncu sayısı ciddi şekilde düştü. Yasağın 2021’e kadar devam etmesi durumunda daha birçok oyuncunun Fortnite’ı bırakacağını söylesek yanlış olmaz.