Geçtiğimiz yıl ABD ile Çin arasında başlayan ve ticaret savaşları olarak adlandırılan ekonomik yaptırımlar zincirinden en çok etkilenenler arasında Huawei de bulunuyordu. Trump yönetiminin casuslukla suçladığı marka, ambargolardan ciddi şekilde etkilenmişti.

Bu dönemde Google uygulamalarına ve Android işletim sistemine de kısmen erişimini kaybeden Huawei, çözümü kendi işletim sistemi olan HarmonyOS’u geliştirmekte bulmuştu. Firma şimdi bu platformu dünya çapında yaygın hale getirmeye çalışıyor.

Kısa vadede 200 milyon cihaz

Huawei’nin kendi ekosistemini geliştirmek amacıyla HarmonyOS işletim sistemini, dünya çapında 200 milyondan fazla cihaza indirmeyi planladığı ortaya çıktı. Üstelik bu cihazların hepsini kendileri üretmeyecek.

Huawei’nin yazılım departmanından sorumlu tüketici işletme grubu başkan yardımcısı görevini üstlenen Haisong Yang, yaptığı açıklamada firmanın gelecek yılın sonuna kadar HarmonyOS kullanan 100 milyon ürün üretmiş olacağını ifade etti. Firmanın beklentilerine göre hedef rakamın diğer yarısı ise üçüncü parti üreticilerin ürünlerinden gelecek.

Huawei yöneticisi bu açıklamayı Huawei Geliştirici Konferansında gerçekleştirirken, Çin’den gelen son haberlere göre firma platformu pek çok farklı türde cihazı da kapsayacak şekilde genişletmeyi planlıyor.

Huawei, kendi ekosistemini büyütüyor

Huawei ilk olarak HarmonyOS, diğer adıyla HongMengOS’u tanıtmak için bir telefon ya da tabletten ziyade akıllı televizyonlarda kullanmıştı. HarmonyOS 2.0 ise akıllı saatler, araç içi sistemler ve yeni ev ürünlerine odaklanıyor.

Firmanın CEO’su Richard Yu, işletim sisteminin gelecek yılın başında akıllı telefonlarda da kullanılmaya başlanacağını ifade etti. Huawei bu kadarla da kalmayacak ve Çinli akıllı ev elektroniği üreticileri olan Midea, Joyoung, Robam gibi şirketlerle de partnerlik kuracak. 

10 Eylül’den itibaren HarmonyOS beta SDK’ları, 128 KB – 128 MB RAM sahibi nesnelerin interneti cihazlarında kullanılmaya başlanacak ve 2021 başlarında da 4 GB RAM üzerini destekleyebilecek özellikler kazanacak.