Türkiye’de son dönemlerde elektrikli scooter’lara olan ilgi ve bu ilgiyle birlikte bu alanda hizmet veren şirketlerin sayısı da arttı. Artan ilgi sonrası Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı da scooter kullanıma bir düzenleme getirmişti.

Görünüşe göre bakanlık tarafından yapılan bu düzenlemeye tabi olacak şirketler arasında bir yenisi daha katılacak: Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD). TCDD’nin de “çuf çuf” isimli scooter’ıyla sektöre girmeye hazırlandığı ifade edildi.

TCDD de scooter sektörüne giriyor

T24’te yer alan habere göre Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı koordinasyonluğunda elektrikli scooter firmaları ve kamu otoritelerinin katılımıyla Mikro Hareketlilik Ortak Akıl Toplantısı gerçekleştirildi. Yapılan toplantıda, elektrikli scooter’ların yasal düzenlemesi için gerekli olan esaslar belirlendi.

Şu anki mevzuatlarda resmi olarak tanımlanmayan elektrikli scooter’ları kimlerin kullanabileceğinin yanı sıra bu sektöre girmek isteyen şirketlerin ne gibi şartları yerine getirmek zorunda olacağı tartışıldı. Ayrıca elektrikli scooter, taslak yönetmeliğe ‘e-skuter‘ olarak geçti.

Devlet demiryollarının da bu sektöre girdiğinin duyurusunu Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu gerçekleştirdi. Karaismailoğlu, TCDD’nin elektrikli scooter için yerli girişimlerden hizmet aldığını aktarırken ilk etapta istasyonlarda hizmet vereceğini de dile getirdi.

Ayrıca Türkiye’deki paylaşımlı scooter kullanımıyla ilgili ilginç istatistikler de ortaya çıktı. Türkiye’de 35 bin adet paylaşımlı elektrikli scooter bulunurken dünya genelinde bu sayı 800 bini buluyor. Türkiye’de 13 şehirde paylaşımlı elektrikli scooter bulunurken bugüne kadar 10 milyon paylaşımlı elektrikli scooter yolculuğu yapılmış ve bu yolculuklarda toplam kat edilen mesafe 15 milyon km’yi bulmuş durumda.