Çinli akıllı telefon üretici Huawei için bugün, sonun başlangıcı olabilir. ABD’nin geçtiğimiz yıl ticari kara listeye almasının ardından uzatmalı geçici lisans verdiği Huawei’nin lisans süresi, bugün itibarıyla sona ermiş durumda.

Geçici ticaret lisansının sona ermesinin ardından Huawei; TSMC, Qualcomm, Samsung, Micron ve SK Hynix’ten parça tedariği edemeyecek. Huawei’nin, bu tedarikçilerden herhangi birinden yeniden ürün tedarik edebilmesi için ABD’nin Çinli şirket için yeniden bir geçici lisans çıkarması gerekecek ki bu da yakın zamanda pek mümkün görünmüyor.

Huawei, yaklaşık bir yıldır akıllı telefonlarında Google Servisleri’ni kullanamıyor ancak Android’in açık kaynaklı bir işletim sistemi olması, Huawei’nin Android kullanarak kendi uygulama mağazasını ve mobil servislerini kullanıma sunmasını mümkün kılmıştı. Ancak konu donanım olduğunda işler bu kadar kolay(!) olmuyor.

Huawei, kendi HiSilicon işlemci markasına sahip olsa da bu işlemciler TSMC tarafından üretiliyordu ve şirketin TSMC ile iş yapamayacak olması, işlemci üretimini ciddi şekilde etkileyecek. Ayrıca Huawei, bellek yongalarını yine Samsung, SK Hynix gibi şirketlerden tedarik ediyordu. Ayrıca Huawei, üst seviye akıllı telefonlar için de LG ve Samsung’dan OLED ekran tedarik ediyordu.

Huawei’nin yeni parça tedarik edememesi, akıllı telefon üretiminin durması anlamına geliyor ki bu durum, Çin akıllı telefon pazarında kendini göstermeye başlamış durumda. Huawei akıllı telefonlar ile ilgili tedarik sorunu yaşanıyor olması, ikinci el Huawei akıllı telefon fiyatlarının artmasına neden oldu.