Sizlere bu ay içerisinde aktardığımız bir haberimizde, Sony’nin ZV-1 ismini verdiği vlog kamerasının birtakım özelliklerinin ortaya çıktığından bahsetmiştik. Japon teknoloji devi Sony, YouTube kanalından bir tanıtım medyası yayınladı.

Sony, ZV-1 olarak isimlendirdiği vlog odaklı bu kamerasında nispeten tanınan olan RX100 V ve RX100 VII’nin özelliklerini bir araya getiriyor. Pekala, 4K çözünürlükte 30 FPS medya kaydı yapabilen bu kameranın özellikleri neler, gelin daima birlikte bakalım.

Sony ZV-1 vlog kamerasının özellikleri:

Kamerada, epeyce kaliteli bir halde art plan bulanıklaştırabilecek 20 MP kıymetinde 1 inçlik bir sensörünün yanı sıra süratli 24-70 mm f/1,8-2,8 lens bulunuyor. Yukarıda da söylediğimiz üzere 4K çözünürlükte 30 FPS medya kaydını destekleyen kamera, 1080p çözünürlükte 120 FPS’e çıkıyor.

ZV-1, Sony’nin vlog çekimlerini daha kolay hâle getiren dönen bir ekrana sahip olan birinci kameralarından bir tanesi olarak önümüze çıkıyor. Dokunarak odaklanma özelliği sayesinde odaklanılmak istenilen bölgenin kolayca seçilmesini sağlayan kamerada menü denetimi dokunmatik olarak gerçekleşmiyor.

Kameranın kayıt tuşu, art tarafa değil üst tarafa konumlandırılmış ve velev RX100 modellerinin bilakis küçük bir tokası da var. Tüm bunlar ZV-1’i, RX100 VII’den nispeten büyük hâle getiriyor. Bunların haricinde Sony’nin son periyotlardaki aynasız kameralarında olduğu üzere sinema modunda gerçek vakitli otomatik odaklanma ve göze gerçek devirli olarak otomatik odaklanma özellikleri bulunuyor. Fotoğraf konusunda da uygun bir iş çıkaran kamerada otomatik odaklanma ve otomatik pozlama aktifleştirildiğinde çekim suratı 20 FPS’e kadar çıkıyor.

Kameranın odağı, göze otomatik odaklanmanın devreye girmesiyle birlikte mütemadi olarak yüzünüzde kalıyor ama kameranın ayarlarını değiştirdiğinizde odak, süratli bir halde yüzünüzden ön plandaki rastgele bir nesneye geçebiliyor. Kamerada başkaca art plan odak ayarsızlığı da bulunuyor. ZV-1’in içerisinde nötr yoğunluk filtresi bulunması sayesinde parlak ışıkta dahi sığ derinlik odağı elde edebiliyorsunuz.

Kamerada bulunan görüntü odaklı bir öteki özellik de yüz öncelikli otomatik pozlama. Bu özellik sayesinde yürürken muhitinizdeki ışık durumu değişse dahi kamera, yüzünüzün pozlandığından ve öbür her şeyin görmezden gelindiğinden emin oluyor. Kamera ayrıca renk tonunuz her ne olursa olsun yüzünüzün rengini doğal hâliyle yansıtıyor.

Şirket, kameranın içerisindeki gömülü 3 kapsül mikrofonunun, aynasız ve DSLR kameralarındaki gömülü mikrofonlara nazaran daha yeterli kalitede kayıt yaptığını söz ediyor. ZV-1’de rüzgâr sesini azalan bir özellik de mekan alıyor. Bu da gayrikâfi kalırsa Sony’nin NR kulaklıklarında dâhili gürültü azaltma ayarı da bulunuyor.

Kamerada 3,5 mm harici mikrofon girişi ve Sony marka mikrofonları destekleyen çoklu giriş seçeneği bulunuyor. Micro-HDMI yuvası bulunan kamerada 3,5 mm kulaklık girişi nokta almıyor. ZV-1’de HLG/HDR, S-Log3 ve S-Log2 ayarları bulunuyor ki bu, dinamik aralığın yükseltilmesini sağlıyor. Optik ve elektronik olmak üzere imaj sabitleme özelliği bulunan kamerada 10 bit medya desteği yan almıyor.

Pekala, kameranın etiket fiyatı ne kadar olacak? Sony ZV-1, 799 dolardan satışa sunulacak ancak 28 Haziran’dan evvel sipariş verilirse kamera 749 dolara alınabilecek. Kameranın satışıysa 11 Haziran tarihinde başlayacak.