Microsoft’un efsane işletim sistemi serisi Windows, en güncel sürümü olan Windows 10 ile yoluna devam ediyor ancak Windows 10’da bulunan windows.old klasörü birçok kullanıcının bilgisayarında büyük bir alan işgal ediyor. Peki nedir bu windows.old klasörü ve nasıl silinir gelin beraber göz atalım.
Windows 10 işletim sistemi sürümünüzü güncellediğinizde veya herhangi bir güncelleme işlemi işletim sisteminizde gerçekleştiğinde Windows, eski sürüme ait dosyaları windows.old isimli bir klasörde saklıyor. Güncelleme işleminde bir şeylerin ters gitmesi durumunda tekrar geriye dönüşü mümkün kılabilmek için güvenlik önlemi olarak kullanılan bu klasör, güncelleme işlemi başarıyla tamamlandığında yeni işletim sistemi sürümünde bir sorun yaşanması durumunda geriye dönüş imkanı tanıyor.
Bilgisayarınız herhangi bir sorun olmadan çalışıyor ise windows.old klasörü büyük bir yer kaplayan çöp olmaktan öteye gidemiyor. Bilgisayarınızda yer açmak istiyorsanız, başvurmanız gereken ilk yol windows.old klasörünü silmek oluyor. Peki windows.old klasörü nasıl silinir?
Windows.old nasıl silinir?
- Adım #1: Ayarlar’ı açın.
- Adım #2: Ayarlar’da Sistem’i seçin.
- Adım #3: Soldaki menüden Depolama’ya gidin, ekranda bulunan Geçici Dosyalar seçeneğine tıklayın.
- Adım #4: “Geçici Windows yükleme dosyaları” seçeneğini seçin ve Dosyaları Kaldırın butonuna tıklayın.
Adım #1: Ayarlar’ı açın.
Ekranın sol alt kısmında bulunan arama çubuğuna tıklayın ve “Ayarlar” kelimesini aratın. çıkan sonuçlarda Ayarlar’ı seçin.
Adım #2: Ayarlar’da Sistem’i seçin.
Ayarlar penceresinin sol üst tarafında bulunan Sistem seçeneğini seçerek adımlara devam edin.
Adım #3: Soldaki menüden Depolama’ya gidin, ekranda bulunan Geçici Dosyalar seçeneğine tıklayın.
Açılan pencerenin sol tarafında bulunan listeden Depolama menüsüne geçin. Ekranda beliren Depolama alanınızı hangi türden dosyaların kapladığını gösteren grafikte Geçici Dosyalar seçeneğini bulun ve seçin.
Adım #4: “Geçici Windows yükleme dosyaları” seçeneğini seçin ve Dosyaları Kaldırın butonuna tıklayın.
Karşınıza gelen Geçici Dosyalar listesinden eski Windows dosyalarının saklandığı windows.old klasörü anlamına gelen “Geçici Windows yükleme dosyaları” seçeneğini işaretleyin. Listede bulunan diğer seçenekleri de isteğiniz doğrultusunda işaretleyebilir ve Windows 10 işletim sisteminizde daha fazla yer açabilirsiniz. İşaretleme işlemleriniz bittiğinde pencerenin en üst kısmında bulunan Dosyaları Kaldırın butonuna tıklayın ve bekleyin. Bu sürecin tamamlanması birkaç dakikayı bulabilir.
Windows Disk Temizleme aracı ile Windows.old silme işlemleri:
- Adım #1: Dosya Gezgini’ni açın.
- Adım #2: Sistemin kurulu olduğu C diskine sağ tıklayın ve Özellikler’i seçin.
- Adım #3: Diski Temizle butonuna tıklayın.
- Adım #4: Sistem dosyalarını temizle butonuna tıklayın.
- Adım #5: Önceki Windows yüklemeleri seçeneğini seçin ve Tamam butonuna tıklayın.
Adım #1: Dosya Gezgini’ni açın.
Windows 10 işletim sistemine sahip bilgisayarınızın sol alt kısmında bulunan Dosya Gezgini’ne tıklayın.
Adım #2: Sistemin kurulu olduğu C diskine sağ tıklayın ve Özellikler’i seçin.
Windows 10 işletim sisteminizin kurulu olduğu diske (genellikle C diskidir) sağ tıklayın ve açılan pencerenin en altında bulunan Özellikler seçeneğini seçin.
Adım #3: Diski Temizle butonuna tıklayın.
Sisteminizin kurulu olduğu diskin özelliklerini gösteren pencerenin sağ tarafında bulunan Diski Temizle butonuna tıklayın.
Adım #4: Sistem dosyalarını temizle butonuna tıklayın.
Ekranda beliren ve işletim sistemimizde gereksiz yer kaplayan dosyaları temizleme imkanı tanıyan Windows Disk Temizleme aracının sol tarafındaki Sistem dosyalarını temizle butonuna tıklayın.
Adım #5: Önceki Windows yüklemeleri seçeneğini seçin ve Tamam butonuna tıklayın.
Ekranda bulunan seçenekler arasından eski Windows dosyalarının saklandığı windows.old klasörü anlamına gelen Önceki Windows yüklemeleri seçeneğini seçin. Bu pencerede bulunan listede bilgisayarınızda hangi tür dosyaların ne kadar yer kapladığını görüntüleyebilirsiniz. Dilerseniz listede bulunan ve bilgisayarınızdan kalıcı olarak temizlemek istediğiniz diğer seçenekleri de işaretleyebilir ve işletim sisteminizde daha fazla boş alan oluşturmayı sağlayabilirsiniz.
Listedeki işaretlemeleriniz bittiğinde Tamam butonuna tıklayın. Ekranınızda beliren “Bu dosyaları kalıcı olarak silmek istediğinizden emin misiniz? sorusuna Evet yanıtını verin ve bilgisayarınızda gereksiz yer kaplayan windows.old dosyası dahil diğer gereksiz dosyaların silinmesini bekleyin. Bu işlem birkaç dakika süre alabilir.
Komut İstemi ile Windows.old silme işlemleri:
- Adım #1: Komut İstemi’ni yönetici olarak çalıştırın.
- Adım #2: Tırnak içerisindeki metni “RD /S /Q %SystemDrive%windows.old” kopyalayın, Komut İstemi ekranına yapıştırın ve Enter tuşuna basın.
Adım #1: Komut İstemi’ni yönetici olarak çalıştırın.
Ekranın sol alt kısmında bulunan arama çubuğuna tıklayın ve Komut İstemi’ni aratın. Çıkan sonuçlarda Komut İstemi’ne sağ tıklayın ve Yönetici olarak çalıştır seçeneğini seçin.
Adım #2: Tırnak içerisindeki metni “RD /S /Q %SystemDrive%windows.old” kopyalayın, Komut İstemi ekranına yapıştırın ve Enter tuşuna basın.
Komut İstemi ekranına tırnak içerisindeki metni “RD /S /Q %SystemDrive%windows.old” yapıştırın ve Enter tuşuna basın. Windows.old klasörü silme işlemi anında başlayacaktır. Komut İstemi bir alt satıra geçtiği zaman silme işleminin sona erdiğini anlayabilirsiniz. Windows.old klasörü Windows 10 sisteminizden kalıcı olarak temizlendi.
Windows.old’dan farklı bir isme (örneğin Windows.old.000) sahip windows.old klasörü işletim sisteminizde bulunabilir. Bunun için işletim sisteminizin kurulu olduğu diske gidin ve gizli ögeleri gösteri aktif edin. Farklı isme sahip herhangi bir windows.old klasörü burada bulunuyor ise yukarıdaki kod satırının sonundaki windows.old klasör adını buna göre düzenleyebilirsiniz.
Yukarıdaki adımları tamamladığınızda, Windows güncelleştirmeleri esnasında bilgisayarınızda bir sorun oluşması hâlinde eski versiyona geri dönebilmek amacıyla güvenli önlemi olarak kullanılan ancak güncelleştirme başarıyla sonuçlandığında Windows 10 işletim sistemine sahip bilgisayarlarda büyük miktarda gereksiz yer kaplayan windows.old klasörünü işletim sisteminizden ve diskinizden kalıcı olarak silmiş olacaksınız.
Hâlihazırda kullanıyor olduğunuz Windows 10 işletim sisteminden memnun iseniz ve bir önceki Windows 10 sürümüne geri dönmek istemiyorsanız windows.old klasörünü bilgisayarınızdan gönül rahatlığıyla kaldırabilirsiniz. Ne var ki Windows 10 işletim sisteminin kendisi; eski Windows 10 sürümlerinin saklandığı windows.old klasörünü, güncelleme gerçekleştikten 1 ay kadar sonra kendisi de kalıcı olarak temizliyor.