WhatsApp’a karşı geliştirilen en popüler mesajlaşma platformlarından biri olan Telegram, Apple’ın uygulama mağazası App Store üzerinden aldığı yüzde 30’luk pay için Avrupa Birliği’ne başvurdu. Avrupa Birliği’nin rekabet otoritesine resmi bir antitröst şikayeti sunan Telegram, bu adımıyla Spotify ve Rakuten’den sonra App Store’un haksız rekabet sunması gerekçesiyle AB’ye başvuran üçüncü büyük şirket oldu.

Apple’ın uygulama mağazası, burada uygulama paylaşan kişilerden yüzde 30 gibi çok yüksek bir pay istiyor. Kullanıcıların bu uygulamalarıbaşka kaynaklardan indirmesine izin vermeyen şirket, bu sebeple Apple ürünlerine yazılım geliştirmek isteyen kişilerin hepsinde bu yüzde 30’luk paydayı mecburi kılmış oluyor. Bu da haliyle şirketin rekabete izin vermemesine ve uygulama mağazası alanında tekel olmasını sağlıyor. 

Geçtiğimiz günlerde Telegram’ın kurucu ortağı ve CEO’su Pavel Durov, Apple’ın uygulamalara getirdiği yüzde 30’luk vergi ile ilgili açık bir mektup paylaşmıştı. Mektupta, Apple’ın uygulama mağazasının insanların ürettiği şeye mal olmadığı ve iOS kurulum tabanının büyüklüğü düşünüldüğünde geliştiricilerin burada uygulama geliştirmeye devam edeceği yer alıyordu. 

Spotify da haksız rekabet ortamından şikayetçi

Telegram dışında Spotify gibi dünya devleri de Apple’ı haksız rekabet ortamı yaratmakla suçluyor. Spotify, App Store’un herhangi bir çaba göstermeden abonelik hizmetinden çok yüksek oranda gelir elde ettiğini belirtmişti. 

iOS veya iPadOS’ta bir uygulama geliştirip yayınlamak isteyen şirket ve kullanıcılar, uygulama ücretsiz olsa da elde ettikleri abonelik gelirlerinin yüzde 30’unu Apple’a ödemek zorunda kalıyorlar. Google da Google Play üzerinden daha az olsa da benzer kesintiler yapıyor, ancak Android platformunda kullanıcılar uygulamayı isterlerse başka platformlar üzerinden yayınlayabiliyor. Apple ise uygulamaların yalnızca App Store üzerinden indirilmesini mecburi kılarak üçüncü taraf mağaza uygulamalarının olmasına izin vermiyor. 

Peki sizce Avrupa Birliği, Apple’ın haksız rekabet oluşturduğuna karar verip şirkete yeni yaptırımlar uygulayabilir mi? Düşüncelerinizi yorumlar kısmında bizlerle paylaşabilirsiniz.