Veri ihlalleri ve güvenlik endişeleri nedeniyle başı dertten kurtulmayan video paylaşım uygulaması TikTok, son olarak ABD Başkanı Donald Trump'ın cuma günü yaptığı açıklamayla gündeme gelmişti. Başkan Trump gazetecilere yaptığı açıklamada, cumartesi günü (dün) TikTok'u ABD'de engelleme çalışmalarına başlayacaklarını söylemişti.
BBC'nin aktardığına göre ABD basınında, Çin şirketi ByteDance'ın sahibi olduğu TikTok uygulamasının ABD'deki operasyonlarını satın almak isteyen Microsoft'un görüşmeleri durdurduğuna dair bazı söylentiler dolaşıyor. Wall Street Journal, sonuca yaklaşan müzakerelerin, ABD Başkanı Donald Trump'ın geçtiğimiz cuma günü yaptığı gündem olan açıklamaların ardından durdurulduğunu söylüyor.
ByteDance, ABD hükûmetine büyük tavizler vermeye hazır:
Wall Street Journal'a göre Çinli ByteDance, uygulamanın ABD'de yasaklanmaması için ABD hükûmetine büyük tavizler vermeye hazır. Öte yandan Trump'ın bu durumun farkında olduğu, yaptığı son açıklamanın da Microsoft'un pazarlıkta elini güçlendirmesi için yapılan bir hamle olduğuna inanılıyor.
ABD, dünya çapında yarım milyarı aşkın kullanıcısı bulunan TikTok için oldukça önemli bir pazar. Ülke genelinde 80 milyondan fazla kullanıcıya sahip olan uygulama, özellikle gençler arasında oldukça popüler. Analistlere göre TikTok'un ABD operasyonlarına 15 ila 30 milyar dolar arasında değer biçiliyor.
TikTok'un veri sızdırdığından endişe ediliyor:
ABD'li siyasetçiler ise uygulamanın bu kadar popüler olmasından endişe duyuyor. Özellikle Trump yönetimi, TikTok'un çatı şirketi ByteDance'i geçmişte birçok kez kullanıcı bilgilerini toplamak ve bu bilgileri Çin hükûmetiyle paylaşmakla suçlamıştı.
Konuyla ilgili geçtiğimiz günlerde bir açıklama yapan Beyaz Saray, “TikTok'un ulusal güvenliğimize bir tehdit oluşturabileceğine dair ciddi çekincelerimiz var” demişti.
Popüler video paylaşım uygulaması, şu sıralar birçok ülke ve şirketin radarında bulunuyor. Uygulama, bundan önce Çin ile Hindistan arasındaki gerilimin kurbanı olmuş ve en çok kullanıldığı ülkelerden biri olan Hindistan'da yasaklanmıştı.