Sony, geçtiğimiz aylarda düzenlediği The Future of Gaming etkinliğinde yeni nesil konsolunu tanıtmıştı. Bu etkinlikte, bir tanesi standart ve bir tanesi dijital olmak üzere iki farklı varyant tanıtıldı. Ancak ortaya atılan söylentiler, üçüncü bir varyantın da varlığından bahsediyor: PlayStation 5 Pro.

Sony Interactive Entertainment tarafından alınan yeni bir PlayStation patenti, PlayStation 5 Pro'yla ilgili iddiaları güçlendiriyor. Tabii Sony, resmi olarak böyle bir varyant çıkarma planı olduğundan bahsetmedi ki böyle bir varyant varsa bile önümüzdeki birkaç sene bu konsol hakkında bir şeyler duymamız pek muhtemel değil. Ancak yeni patent, böyle bir konsolun varlığının kaçınılmaz olduğunu da gösteriyor.

Sony'nin aldığı yeni PlayStation patenti

Sony'nin aldığı yeni patentin başvurusu 2019 yılında yapılmış olsa da henüz yeni yayınlandı. Yayınlanan yeni patent, 'üst segment' bir PS5'in varlığını doğrularken, bu yükseltmenin bulut oyunculuğu ve PlayStation Now'ın kullanımıyla gelmesinin de muhtemel olduğunu gösteriyor.

Patentin teknik jargondaki başlığı Ev Konsolu ve Bulut Oyunculuğu İçin Ölçeklendirilebilir Oyun Konsolu CPU/GPU Tasarımıoldu. Patentin içerisinde ise şöyle bir paragraf yer alıyor:

“Çoklu GPU simülasyon ortamında çerçeve arabellek yönetimi, ayrı ayrı video kareleri renderlayan çoklu GPU'lar uygulayarak ya da videonun her karesinin ayrı kısımlarını renderlayarak uygulanabilir. GPU'nun kontrollerinden bir tanesi, bir başka GPU'dan alınan kare bilgisi vasıtasıyla alınan ve fiziksel olarak bağlı olan HDMI çıktı portları vasıtasıyla okunan eksiksiz karelerin HDMI kare çıktısıdır. Veya GPU'ların çıktıları, birlikte çoklanabilir (multiplex).”

Patentte yer alan başka bir paragrafta ise “SoC teknolojisi, oyun konsolları gibi video simülasyon konsollarına uygulanabilir. Özellikle tek bir SoC, konsolun 'light' sürümü için tedarik edilebilir. Bu arada Çoklu SoC'ler, 'light' sürüme göre daha yüksek işleme ve depolama kapasitesi olan yüksek donanımlı konsol için kullanılabilir. Yüksek donanımlı sistem, daha fazla RAM'i ve diğer özellikleri içerisinde barındırabilir ve ayrıca aynı oyun konsolu yongasını daha fazla performansla kullanan bulut optimizasyonlu sürüm için kullanılabilir” ifadelerine yer verildi.

Patentte verilen 'yüksek donanımlı' referansının PlayStation 5 Pro'ya işaret ettiğini fark etmek oldukça kolay. Ancak yine de bu konuda halen resmi bir açıklama gelmediğini de hatırlatmak gerekiyor. Üstelik patentte, yüksek donanımlı sürümde yüksek performansın yeni donanımlarla değil, bulut vasıtasıyla sunulacağı ifade ediliyor. Yani PS5 Pro, ilerleyen dönemlerde ete kemiğe bürünebilir ancak PlayStation 4 Pro ile benzer yöntemi izlemesi pek olası değil.