Pamuk üzerinde çalışmalar yapan Avustralyalı bilim insanları, pamuğun moleküler kodunu kırmak için bir yol bulduklarını açıkladılar. Bilim insanları, bu yol sayesinde pamuğun açık sarıdan tamamen mor bir renge kadar bu aralıkta birçok farklı renge bürünebileceğini duyurdular.
Genetiği değiştirilmiş pamuk, Avustralya'nın ulusal bilim kuruluşu CSIRO'nun bünyesinde bulunan bir laboratuvarda geliştirildi. Dr. Colleen MacMillan tarafından yönetilen bilim insanlarından oluşan ekip, petri kutusu içinde çeşitli renklere sahip pamuk dokusu üretmeyi başardı.
Giyim endüstrisi için değişim anlamına gelebilir:
Bilim insanları, önümüzdeki aylar içinde bu dokuyu normal bir pamuk gibi yetiştirmek ve renkli pamuk çeşitlerine sahip olmaya çalışacaklar. Bilim insanlarını, yetiştirdikleri renkli pamukları kıyafet üretiminde kullanılmak üzere ipliklere çevirebilmeyi umuyorlar. Bu sayede kıyafetlerde bulunan sağlığa zararlı boyalardan da kurtulmayı amaçlıyorlar.
Pamuk üzerinde çalışmaya devam eden ekip, anlaşılabileceği üzere bu araştırmanın henüz ilk safhalarındalar. Bilim insanları, pamuğun DNA'sına renk genleri ilave ederek hücrelerin rengi taklit etmelerini sağladılar. Bu sayede pamuk doğal rengi olan beyaz yerine farklı renklerde oluşmaya başladı.
Bilim insanları şu ana dek kırmızı, altın rengi ve mor olmak üzere birkaç farklı renkte pamuk elde etmeyi başardılar. Bununla birlikte giyim endüstrisinde en zararlı renk olan siyahı da pamukta elde ettiler. Ekip, bundan sonra pamukların tohum oluşturarak kendiliğinden renkli pamuk üreten bitkiler yetiştirmeye çalışacak.
Renkli pamuk gerçeğe döndüğü takdirde giyim endüstrisinde de büyük bir değişiklik yaşanması bekleniyor. Çünkü renkli pamukların çıkmasıyla birlikte iplikleri boya işlemine tabi tutma gereksinimi de ortadan kalkacak. Bu da şirketlerin suya olan ihtiyaçlarını azaltacak ve böylece renkli pamuklar hem çevreye hem de şirketlere fayda sağlamış olacak.