Super Healthy Kids’in kurucuları, kendilerini bir anda mahkemede Apple ile karşı karşıya buldu. Çocukların öğünlerini planlamaları için kurulan site ve uygulamaları, Apple tarafından telif davasına konu oldu. 

Firmanın uygulama ismindeki bir kelime oyunundan yola çıkarak kullandığı logo, Apple’ın farklı bir şekilde dikkatini çekti. Uygulamanın meyve şekilli logosu bir anda telif davasının merkezine oturdu. 

Apple’dan meyve logolara karşı dava

Firma, hazırlamak anlamına gelen prepare sözcüğü üzerinden armut (pear) sözcüğünü kullanarak bir kelime oyunu yapmış ve uygulamasına Prepear adını vermişti. Buna uyumlu olarak da yeşil beyaz bir armut logo seçtiler.

Prepear kurucularından olan şirket COO’su Russell Monson, Instagram paylaşımında ve başlattığı Change.org kampanyasında yaşanan süreçten bahsetti. Monson gönderisinde “Apple meyveyle ilgili logosu olan küçük işletmelere pahalı yasal aksiyonlarla başlayarak baskı uyguluyor, üstelik logoları Apple’ın logosuna hiç benzemese ve Apple ile aynı iş kolunda olmasalar bile” diyor.

Gönderide küçük işletmelerin, Apple ile mücadele edecek binlerce doları olmadığı için pek çok firmanın logolarını bıraktığını ya da değiştirdiğini ifade eden Monson, Apple’ın sert savunma sistemlerine dikkat çekiyor.

Beş çalışandan birini göndermek zorunda kaldılar

Prepear oldukça küçük bir firma ve yalnızca beş çalışanları vardı. Yasal sürecin işlemesi için gereken masraflar daha şimdiden şirkete binlerce dolarlık bir fatura çıkmasına neden oldu. Bu nedenle de çalışanlardan birini işten çıkarmak durumunda kaldılar. 

Monson yaşadıkları durumu açıklarken “en büyük firmalardan birinin yasal olarak saldırmasının korkunç bir deneyim olduğunu” söyledi. Prepear, Apple’ın küçük firmalara yönelik agresif yasal aksiyonlarına karşı çıkmanın ahlaki bir sorumluluk olduğunu söylerken, büyük firmalara küçük firmalara zorbalık yapmanın sonuçları olduğunu hatırlatacağını söyledi. Sürecin nasıl sonuçlanacağını ise bizlere zaman gösterecek. Konu hakkında siz ne düşünüyorsunuz?