İlk olarak 1985 yılında dizüstü bilgisayar üretmeye başlayan ve Türkiye’de de çok sayıda ürün satışı yapan Toshiba, resmi olarak dizüstü bilgisayar işinden çıktı. 1990’larda Satellite serisinde son derece dayanıklı, iş için kullanılmak üzere dizüstü bilgisayarlar üreten şirket, daha sonrasında Portégé serisiyle de daha küçük, ince ve hafif bilgisayarlarla karşımıza çıktı. Bu ürünlerle 1990’ların sonlarında dizüstü bilgisayar pazarında lider olan şirket, 2000’lerin büyük bir kısmında konumunu korumuş olsa da 2010’lu yıllardan sonra rakiplerine karşı başarı sağlayamadı.

2000’li yıllarda Lenovo’nun ThinkPad ve Apple’ın MacBook serisine karşı güç kaybeden Toshiba, Dell ve HP gibi üreticilere de pazar payını kaptırmaya başladı. 2010’lu yıllarda dizüstü bilgisayar satışlarında Lenovo, Dell ve HP’nin hakimiyet kurması üzerine satışları iyice düşen Toshiba, 2018’de PC iş birimin sadece 36 milyon dolara Sharp’a sattı. Toshiba’nın bu satın alımdan geriye kalan opsiyonlu 19,9’luk hissesi de 30 Haziran’da Sharp tarafından satın alındı. Şirketin, bütün bu süreçte en çok eleştirildiği nokta tüketici ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmaması olmuştu.

Sharp, geriye kalan hisseleri satın alma opsiyonuyla aldı

2018’de hisselerin büyük kısmını satın aldıktan sonra şirketin adını Toshiba’nın Japonya’da kullandığı bir ürün adı olan “Dynabook” olarak değiştiren Sharp, yeni modeller piyasaya sürerek markayı yeniden canlandırdı. Bu başarılı işlerin ardından Sharp, Toshiba’nın elinde kalan yüzde 19,9’luk hisseyi de satın alma opsiyonuyla kendi bünyesine kattı. Bu perşembe günü yapılan açıklamaya göre Toshiba, salı günü bu hisseleri tamamen Sharp’a devretti. 

Bu durum bize gösteriyor ki Toshiba’nın bir PC satıcısı olarak geçirdiği süre artık tamamen sona ermiş oluyor. Piyasada hala Toshiba marka dizüstü bilgisayarlar bulunabilir, ancak şirket bundan sonra marka adı altında yeni bilgisayarlar üretmeyecek. Peki sizler daha önce hiç Toshiba bilgisayar kullandınız mı? Bu satışın doğru olduğunu düşünüyor musunuz? Düşüncelerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.