Muğlalı genç Ramazan Kargılı, yaşadığı imkansızlıkları aşmak için ürettiği icatlarla dikkatleri üzerinde toplamıştı. TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal da Kargılı’ya destek vereceklerini ifade etmişti. Mandal bugün genç mucidi ziyaret etti.

Hasan Mandal, ziyaret esnasında çeşitli sorulara cevap verdi ve çeşitli açıklamalarda bulundu. Kargılı tarafından üretilen yoğurt ve biber dövme makinesi, matkap, dinamo gibi çeşitli araçları da inceleyen Başkan Mandal, gelecekte yerli ve milli teknoloji kullanacağımızı ifade etti.

“Teknoloji kullanan değil, üreten ve geliştiren”

Mandal, yaptığı açıklamada Kargılı’ya verdikleri ziyaret sözünü gerçekleştirdiklerine dikkat çekerken, “Buraya sözümüzü tutmaya, sevgili Ramazan'ı ziyaret etmeye geldik. Ramazan, içinde bulunduğu imkanlara bakmadan, üretmeye ve geliştirmeye kendisini adamış pırıl pırıl bir gencimiz. Gördüğünüz bu ortamda ailesinin ihtiyaçlarına yönelik geliştirdiği birçok elektriksel ve elektronik cihazla ailesinin hayatını kolaylaştırırken Milli Teknoloji Hamlesi’ne de organik bir katkı sunuyor. Yani teknoloji kullanan değil, teknoloji üreten ve geliştiren…” dedi.

Yerli teknolojinin önemini bir kez daha belirten Mandal, “Savunma sanayinde yerlilik oranını yüzde 70’e çıkardığımız, küresel salgın süresince sağlık alanındaki başarılarla ülke olarak göz doldurduğumuz, Milli Teknoloji Hamlesi’ni konuşmakla kalmayıp, üretimi ve gelişimi her gün biraz daha fazla hissettiğimiz, ülkemizin her bir köşesinden teknoloji ve bilimsel çalışma haberlerinin geldiği bir sürece, Ramazan gibi gençlerimizin kendilerini bilinçli bir şekilde adayarak sundukları katkı çok önemli, çok değerli”  dedi.

Kargılı’ya destek sağlanacak

Mandal, TÜBİTAK’a düşenin bu katkıya destek olmak olduğunu belirterek, Ramazan Kargılı’yı destekleyeceklerini ve imkan sağlayacaklarını ifade etti. Ayrıca Kargılı’yı Teknofest’e davet etti ve kendisini TÜBİTAK Gebze Kampüsünde ağırlayacaklarını, eğitimi sırasında da yanlarında stajlarını yapabileceğini söyledi.

Mandal sözlerini “İnşallah 2025-2030'lu yıllarda yüzde 100 yerli ve milli teknolojiye ulaşacağız. Emin adımlarla ilerleyeceğiz. İnşallah dışa bağımlılığımızı keseceğiz. Daha güçlü bir devlet, daha güçlü bir millet, daha güçlü yeni bir döneme uyanacağız” şeklinde tamamladı.