Milyonlarca kullanıcıya aktif olarak hizmet veren medya oynatıcı “Kodi“, geliştirici ekip tarafından bir kez daha güncellendi. Güncelleme, aylar önce kullanıma sunulan Kodi 18 Leila'nın geliştirilmiş bir versiyonu olarak karşımıza çıkarken, Kodi 19 Matrix olarak isimlendiriliyor. Ancak şu an için bu sürüm kararlı bir yapı olarak değil, alfa kapsamında kulanıma sunulmuş durumda.

Kodi 19 Matrix'in alfa yapıda olması, bu güncellemenin kararlı hale gelmesiyle birlikte daha farklı bir şekilde karşımıza çıkabileceğinin göstergesi. Yani geliştirici ekip, açık kaynak kodlu medya oynatıcısındaki yeni özellikleri test ederek, bu özelliklerin bir bölümünü kaldırabilir ya da yeni özellikler ekleyebilir. Şimdi sizlere, mevcut Kodi 19 Matrix'le birlikte gelen yeniliklerden bahsedeceğiz.

Kodi 19 Matrix'le birlikte medya oynatıcı, neredeyse baştan yaratılmış durumda. Çünkü Kodi 19 Matrix'in ilk alfa sürümüyle birlikte uygulamanın video özelliklerine AV1 CODEC çözme yeteneği ile birlikte altyazıları özelleştirme özelliği geldi. Ayrıca birden çok diske sahip olan müzikler için de çok daha iyi bir kullanım imkanı sunuldu. Kullanıcılar, yeni sürümle birlikte müziklere ek etiketler ekleyebiliyor, albüm çıkış tarihlerini düzenleyebiliyor, çalma başladığı anda otomatik olarak tam ekran görünüme sahip olabiliyor ve yeni bir müzik görselleştirmesi oluşturulabiliyor.

Geliştirici ekip, sevilen medya oynatıcısının genel görünümünde de önemli iyileştirmeler yaptı. Ayrıca medya görselleştirmeleri renkli kaplamalar olmadan görüntülenebiliyor. Kullanıcılar, bir müziği tam ekranda dinlerken ya da müzik görselleştirmesini kullanırken medya ile ilgili ek bilgiler görebiliyorlar. Tüm bunlara ek olarak, yenilenen “Şimdi Yürütülüyor” bölümü ile oynatılan medyanın detaylı bilgilerine erişim sağlanabilecek.

Kodi sadece Windows'ta değil; macOS, Android ve iOS platformlarında da kullanılabiliyor. Bu bağlamda geliştirici ekip, farklı platformlar için de yeni özellikler oluşturmuş. Örneğin iOS platformundaki Kodi artık, Xbox ve PlayStation denetleyicileriyle kullanılabiliyor. Ayrıca iOS kullanıcıları, cihazlarındaki depolama durumunu görüntüleyebiliyorlar. Uygulamanın Android sürümüne baktığımızdaysa HDR10 ve Dynamic Dolby Vision HDR özelliklerinin geldiğini görüyoruz.

Geliştirici ekip, tüm bu yeniliklere ek olarak Kodi'nin genel performansını iyileştiriyor, bilinen hataları gideriyor ve hala keşfedilmesi gereken bazı yenilikler sunuyor. Eğer sizler de şu an için alfa sürümde olan Kodi 19 Matrix'i indirmek isterseniz, burada bulunan bağlantıyı kullanabilirsiniz. Ancak bu sürümün test aşamasında olmasının, bazı sorunlara neden olabileceğini unutmadan hareket etmeniz daha mantıklı olabilir.