Temelde çevrimiçi bir pazar yeri olan dünyanın en büyük e-ticaret sitesi Amazon, dünyaca ünlü pek çok markaya ev sahipliği yaptığı gibi bazı çakma ürünlerin de sergilendiği yerlerden bir tanesi. Sahte ürünler konusunda proaktif bir tutum içerisinde olan Amazon, bu nedenle 2019 yılı içerisinde Project Zero’yu hayata geçirmişti.

Project Zero, hayata geçirildiğinde yalnızca 10 ülkede destekleniyordu ancak bugün itibarıyla listeye Türkiye, Avustralya, Brezilya, Hollanda, Suudi Arabistan, Singapur ve BAE’nin de eklenmesiyle Project Zero’nun kullanıma sunulduğu toplam ülke sayısı 17’e yükseldi. Böylece Amazon, fazlasıyla popüler olduğu bu pazarlarda sahte ürün satışını sıfıra indirmek için somut bir adım atmış oldu.

Project Zero; aralarında Arduino, BMW, ChessCentral, LifeProof, OtterBox, Salvatore Ferragamo ve Veet’in de bulunduğu on binin üzerinde popüler marka ve girişim ile destekleniyor. Amazon, Project Zero ile sahte ürün satışını sıfırlamak için otomatik koruma sistemi, markaların yönetim araçları ve ürün seri numarası tanımlama adlı üç önemli özelliğe güveniyor.

Otomatik koruma sistemi, her gün 5 milyarın üzerinde yeni ürünü tarayarak şüpheli ürünleri tespit ediyor. Yapay zeka desteğine de sahip olan sistem, böylece yeni veri girişi yapıldıkça yeteneklerini güçlendiriyor.

Markalara sunulan yönetim araçları ise satıcıların sahte ürün listelemesi tespit ettikleri takdirde bu ürünlerin hızlı bir şekilde kaldırabilmesini sağlıyor. Üstelik satıcıların sağladığı veriler, söz konusu sahte ürünlerin tekrar listelenmemesine yardımcı oluyor.

Ürün seri numarası tanımlama isteğe bağlı bir özellik olmasına rağmen markaların güvenilir ürünler satışa sunmasına yardımcı oluyor. Şirketlerin ürünün paketleme sürecinde ürün için belirledikleri kodlar sisteme giriliyor ve bu kodlar taranarak ürünün orijinal olup olmadığı kontrol edilebiliyor.

Amazon Global Müşteri Güvenliği ve Satıcı Desteğinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Dharmesh Mehta,“Amazon olarak tüm müşterilerimizi ve birlikte çalıştığımız markaları korumak adına kararlı bir şekilde çalışmalar yürütüyoruz. Project Zero, markaları ve özellikle projenin üç kolunu da kullanacak tüm firmaları korumak adına atılmış büyük bir adım” ifadelerini kullanarak projenin sahte ürünlere karşı faydalı bir sistem ortaya koyduğunu belirtti. Project Zero'ya yeni katılacak şirketler, buradan bilgi alabiliyorlar.