Çinli teknoloji üreticisi Huawei, ABD hükümetinin ticaret yasağına karşı çözümler geliştirmeye çalışıyor. Geçtiğimiz yıldan beri ABD merkezli teknoloji üreticileri ile iş yapamayan Huawei, bu durumun bedelini de çok ağır bir şekilde ödüyor. Örneğin Huawei'nin akıllı telefonlarında bir süredir Google Servisleri bulunmuyor. İşte tüm bu sorunlar, Huawei'yi hem sektörel anlamda zorluyor hem de şirketin Çin dışındaki tüketicilere ulaşmasını zorlaştırıyor.

Huawei, geçtiğimiz dönemlerde kendi ekosistemini kuracağını zaten açıkladı. Şirket bu bağlamda kendi işletim sistemi, kendi uygulama mağazası ve diğer hizmetler için çalışmalarını sürdürüyor. Çin'den gelen son bilgiler, Huawei'nin yarı iletken çip üretimini fazlasıyla ciddiye aldığını gözler önüne seriyor. 

Huawei, geçtiğimiz günlerde bir açıklama yaparak eylül ayı itibarıyla Kirin işlemcilerin üretimine devam edemeyeceklerini açıklamıştı. Huawei CEO’su Richard Yu tarafından yapılan açıklamalarda, bu durumun kendileri için büyük bir kayıp olduğu vurgulanmıştı. Haliyle bu tür bir durum, yeni çözümler üretilmesini gerektiriyordu. Çin'deki sızıntı kaynaklarına göre şirket, yarı iletkenler için yol haritasını belirlemiş durumda.

Çinli kaynaklardan yapılan açıklamalara göre Huawei, Çin merkezli bazı teknoloji üreticileriyle iş birliği yapmış durumda. Bu iş birliği, Huawei'nin ABD'li üreticilerden bağımsız şekilde yarı iletkenler üretmesinin önünü açacak. Üstelik iddialara göre şirket, ilk etapta 45 nm üretim teknolojisine sahip yarı iletkenler üretecek. Huawei'nin yeni yarı iletkenlerinin bu yıl sonunda kullanıma hazır olacağı belirtilirken, şirketin 28 nm üretim teknolojisine sahip olan yarı iletkenler planladığı da vurgulanıyor.

Huawei'nin bu tür bir adım atmasının önemli olduğunu söylemek gerekiyor. Çünkü Huawei'nin tamamen kendi işlemci ve diğer yarı iletkenlerini üretmesi, sektörel anlamda yeni bir rekabete kapı aralayacak. Ancak şu sıralar 3 nm üretim teknolojileri üzerine çalıştığı bilinen Samsung ve TSMC gibi yarı iletken üreticileri düşündüğümüzde, Huawei'nin önünde çok zorlu bir süreç olduğunu açıkça ifade etmek gerekiyor.

Huawei, en azından şu an için yarı iletken üretimiyle ilgili planlarını net bir şekilde açıklamadı. Ancak şirketin ilerleyen günlerde yeni bir açıklama yaparak, bu tür söylentilere açıklık getirmesi bekleniyor. Bakalım bu tür bir karar, Huawei'nin özellikle de akıllı telefon sektöründen silinmesine mi yol açacak yoksa şirket, ABD'nin baskısına rağmen sektörün önde gelenlerinden mi olmaya devam edecek?