Mobil oyun sektörü dün gece itibarıyla karıştı. Dünyanın en popüler battle royale oyunlarından bir tanesi olan Fortnite, mobil oyuncularına sunulan bir güncellemeden sonra Google Play Store ve App Store'dan banlandı. Hatta Epic Games, yaşanan bu gelişmenin ardından hem Apple hem de Google'a dava açtı. Şimdiyse bu davalarla ilgili yeni bilgiler ortaya çıktı. Bu belgeler, Epic Games'in çok ilginç iddialarıyla dolu.

Aslına bakacak olursak Epic Games, Apple ve Google üçlüsü arasındaki sorunun temel nedeni para. Epic Games, Fortnite'ın mobil sürümlerine yeni bir ödeme yöntemi ekliyor. Google ve Apple da böyle bir şeyin mümkün olmayacağını çünkü mağaza politikalarına aykırı olduğunu ifade ederek Fortnite'ı uygulama mağazalarından kaldırıyor. Ancak Epic Games'in iddialarına göre olay sadece bu kadarla sınırlı değil.

Epic Games'in iddialarına göre Çinli teknoloji üreticisi OnePlus, Epic Games'le bir anlaşmaya vararak telefonlarında Fortnite için bir başlatıcıyı ön yüklü olarak sunmaya karar vermiş. Ancak Google, bu tür bir durumdan rahatsız olarak OnePlus'ı bu kararından vazgeçmeye zorlamış. Üstelik benzeri bir durum, Güney Koreli teknoloji devi LG cephesinde de yaşanmış.

Epic Games ile OnePlus'ın vardığı anlaşma, Google Play Store'u devreden çıkarıyor. Çünkü kullanıcılar, ön yüklü olarak gelen bu başlatıcı ile Fortnite'a doğrudan erişebiliyorlar. İşte bu durum, Google'ı rahatsız etmiş. Ayrıca Epic Games'in iddialarına göre Google, bu durumu Hindistan dışındaki ülkeler için engellemeye çalışmış. OnePlus ve Epic Games'in anlaşması, küresel pazarları içeriyormuş.

Epic Games'in LG ile ilgili açıklamalarına baktığımız zaman da benzer bir durumun olduğunu görüyoruz. İddialara göre LG, tıpkı OnePlus gibi bir başlatıcı oluşturmak istemiş ancak Google bu durumu da şiddetle karşı çıkmış. Google'ın baskılarına dayanamayan LG, bir süre sonra da bu başlatıcıdan vazgeçmiş. İşte Epic Games, tüm bu sorunlardan sonra Fortnite'ı Google Play Store'a eklemek zorunda kaldığını ifade ediyor.

Google, bu iddialarla ilgili herhangi bir açıklama yapmadı. Ancak Epic Games, bu tür bir anlaşmanın tüm teknoloji üreticileri ile yapılabileceğini savunuyor. Olaya Google ve Apple cephesinden baktığımızdaysa teknoloji devlerinin mağaza kullanım politikaları karşımıza çıkıyor. Her iki tarafın da kendisine göre haklı olduğu bu durumun ne şekilde sonuçlanacağı ise şu an için bilinmiyor.