Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını sebebiyle dünyanın birçok ülkesinde belirli dönemlerde karantinalar uygulandı. İrlandalı bilim insanları da bu karantinalar sırasında doğan bebeklerin, alerji geliştirme ihtimallerinin daha yüksek olup olmadığı üzerine bir çalışma yürütüyor.

Bilim insanları, sosyal mesafe ve izolasyon kurallarıyla yaşayan ailelerde doğan, karantina sırasında daha az viral enfeksiyon ve gelişmiş hava kalitesi deneyimleyen bebeklerdeki alerji sıklığını inceleyecek.

“Kronik hastalıkların kökenini anlamak için güzel bir fırsat”

Araştırmayı yürüten pediatri profesörü Jonathan Hourihane, “Karantina, hayat boyu süren hastalıkların, İrlanda'da ve diğer gelişmiş ülkelerde büyük sağlık ve sosyal yüklere sebep olan sorunların kökenlerini değerlendirmek eşsiz bir fırsat sunuyor” dedi.

Egzama, astım, bahar nezlesi ve besin alerjisi gibi alerjik hastalıkların son 30 senedir daha sık görülmeye başlaması; enfeksiyonlara daha az maruz kalmanın, ailedeki birey sayısının azalmasının, ciddi enfeksiyonlara karşı bağışıklık kazandırılmasının ve toplumda hijyene çok fazla yoğunlaşılmanın bir sonucu olarak düşünülüyor. Ayrıca gittikçe daha da kötü hale gelen hava kalitesinin de bu duruma katkısı olduğu ifade ediliyor.

Doğumdan sonra bebeğin bağışıklık sisteminin anne karnının dışındaki yeni zorluklarla mücadele etmeye başladığını söyleyen Profesör Hourihane, “Yerde oynayan, kirlenen, çok fazla ortamda çok fazla insanla temas eden çocuklar görmek istiyoruz. Bunun getirisi genellikle daha güçlü bağışıklık sistemidir. Mikrobiyom adı verilen sağlıklı bağırsak bakterisi popülasyonuyla bağlantılıdır” ifadelerini kullandı.

Çocuk acile artık normalin yarısından daha az hasta geldiğini dile getiren Hourihane, sezonluk grip ve bahar sonu solunum yolu virüslerin oranının bu süre zarfında normalden çok daha düşük olduğunu söyledi.