Geçtiğimiz günlerde TOGG CEO’su Gürcan Karakaş’ın daveti üzerine şirketin merkezini ziyaret eden gazeteci Fatih Altaylı, dün paylaştığı köşe yazısında Karakaş’ın Türkiye’nin Otomobili’nin yerlilik durumu, önünde bulunan fırsatlar ve başarı için belirledikleri 8 ön koşulu aktarmıştı.

Bugün, dün paylaştığı yazının devamını paylaşan Altaylı, TOGG CEO’su Karakaş’ın yerli otomobilin pili ve motoru ile ilgili açıklamalarını aktardı. Türkiye’nin Otomobili’nin bataryası ile ilgili olarak, “Şimdi size müjdeyi vereyim. Batarya yerli olacak. Türkiye’de üretilecek.” diyen Gürcan Karakaş, bataryayla ilgili soru işaretlerini bir nebze olsun gidermiş oldu.

“Bu ölçeklerde, motor üretmenin mantığı yok”

Konuyla ilgili şimdilik çok fazla detay paylaşamayacağını belirten Karakaş, “Bizim Gemlik’teki tesisin içinde olacak. Bataryayı, batarya peketini, batarya kontrol ünitesini, hepsini kendimiz üreteceğiz. Bu kadarını söyleyeyim.” diyerek yerli otomobilin bataryasının da yine TOGG tarafından üretileceğini resmen ilan etmiş oldu. Karakaş, yerli otomobilin motoruyla ilgili olaraksa şu şekilde konuştu;

“Motor konusu önemli. Elektrik motoru, redüktörleri, bağlantıları. Bir bütün. Yapılabilir mi? Tabii ki yapılır. Ama Bosch bunu herkesten daha iyi yapıyor. Bizim üretim ölçeğimizde yapmaktansa almak daha iyi. Biz birkaç yüz binlik üretimlerle başlamıyoruz ki! Birkaç binle başlıyoruz. Yükselecek ama başlangıçta binli rakamlar. Bu motoru üretmenin mantığı yok. Almak her açıdan daha verimli.

TOGG CEO’su Gürcan Karakaş’ın açıklamalarına göre -en azından şu an için- yerli otomobilin yerli bir elektrikli motora sahip olmamasının nedeni, üretim adedinin az olması nedeniyle maliyetlerin yüksek olması. Karakaş’a göre gelecekte otomobil üretim kapasitesinin yükselmesi, yerli motor kullanılmasının önünü açabilir. TOGG CEO'su Gürcan Karakaş'ın Fatih Altaylı'yla gerçekleştirdiği röportajın tamamına buradan ulaşabilirsiniz.