ABD merkezli teknoloji devi Microsoft, 2012 yılında kendi antivirüs programı Windows Defender'ı kullanıcıların hizmetine sundu. Windows bilgisayarlara ön yüklü olarak gelen bu antivirüs yazılımı, tamamen ücretsiz olarak kullanıcıların hizmetine sunuluyordu. Aslına bakacak olursak hala da öyle. Bugün Windows 10 kullanıcıları, bilgisayarlarını ilk açtıkları andan itibaren Windows Defender ya da Microsoft Defender'la korunuyorlar.
Microsoft Defender, pek çok kullanıcı tarafından pek de beğenilmeyen ancak yapılan üçüncü taraf testlerle kendisini ispatlamış olan bir antivirüs yazılımı. Üstelik Microsoft, Windows 10'la birlikte bu antivirüs yazılımını daha da geliştirdi ve bilgisayarlar için bir denetim merkezi haline getirdi. Bugün pek çok kullanıcı, Microsoft Defender'dan başka bir antivirüs yazılımına ihtiyaç duymuyor.
Microsoft, geçtiğimiz yıllarda kendi antivirüs yazılımı için kullanıcıları zorlamıyordu. Örneğin Windows 8 kullanan bir kişi, bilgisayarına üçüncü taraf bir antivirüs yazılımı yüklediğinde Windows Defender otomatik olarak devre dışı kalıyordu. Bu uygulama kaldırıldığı zamansa Windows Defender, otomatik olarak devreye giriyordu. Windows 10'da ise bu durum biraz daha farklıydı. Kullanıcılar, Windows 10 kullanırken Microsoft Defender'dan kurtulmak istedikleri zaman “Kayıt Defteri” uygulamasını kullanıyorlardı. Ancak görünüşe göre Microsoft, bu durumu engelleyecek bir adım atmış durumda.
Eğer Microsoft'un Windows 10 için sunduğu tüm güncellemeler bilgisayarınızda yüklüyse, Kayıt Defteri uygulamasını kullanarak Microsoft Defender uygulamasını kapatmaya çalışmayın. Çünkü bu işlem artık hiçbir işe yaramıyor. Kısacası Microsoft, Windows 10'da Kayıt Defterini kullanarak Microsoft Defender'ın kapatılmasını sağlayan özelliği kaldırdı. Kullanıcılar artık, Microsoft Defender'ı kapatmak için daha farklı yollar denemek zorundalar.
Windows 10'daki Microsoft Defender'ı kapatmanın ikinci yolu, bunlar için geliştirilmiş üçüncü taraf uygulamaları kullanmaktı. Bu uygulamalar sizin yerinize gerekli işlemleri yapıyor ve Microsoft Defender'ın kapatılmasını sağlıyordu. Ancak Microsoft'un son adımının bu durumun da önüne geçtiğini düşünmüş olabilirsiniz. Bu noktada sevinebilirsiniz çünkü üçüncü taraf uygulamalar ilginç bir şekilde, Microsoft Defender uygulamasını kapatabiliyorlar.
Microsoft, Windows 10'da keşfedilen bu yenilikle ilgili herhangi bir açıklama yapmadı. Ayrıca bu tür bir yenilik, herhangi bir güncelleme notlarında da yer almıyor. Ancak görünen o ki teknoloji devi, Windows 10 kullanıcılarının Microsoft Defender'ı kolaylıkla kapatmasını istemiyor. Bu durum en çok da üçüncü taraf antivirüs yazılımı üreten şirketleri rahatsız edecek gibi görünüyor.