Dünyanın en büyük firması olan Apple, logosunun ve teliflerinin korunması için oldukça katı önlemler alabiliyor. Bu önlemler bazen oldukça aşırıya kaçabiliyor. Son yaşanan olaylarda da firmanın meyve logolarına özellikle dikkat ettiği göze çarpıyor.

Geçtiğimiz günlerde Apple, ABD’de mahkemeye giderek öğün planlama uygulaması olan Prepear’ın logosunu telif nedeniyle dava etmiş ve değiştirilmesini istemişti. Şimdi bir mahkeme de Kanada’da açılacak.

Kanada’da dava açılacak

ABD’de açılan logo benzerliği davasının ardından çalışmalarına başlayan Prepear ekibi, teknoloji devinin hukuki çalışmalarının yalnızca bu ülkeyle sınırlı kalmayacağını farketti. Firma Kanada mahkemelerine de gitmek durumunda kalacak.

Prepear’dan gelen açıklamaya göre Apple yalnızca firmanın logosuna itiraz etmekle kalmıyor ve “logolarının marka olarak kaydedilmesini engellemek için Kanada’da da markalarına karşı ek itiraz başvuruları yapmaya hazırlanıyor.”

Apple’ın avukatlarının agresif tarzını eleştiren ekip, yaptıkları açıklamalarda avukatların izlediği yöntemlerin şirket tarafından desteklendiğini de belirtti. Zorbalığa ses çıkarmamanın da zorbalığı desteklemek ile aynı şey olduğunu söyleyen firma, Apple ile mücadelede zor günler yaşıyor.

Apple meyve logolarını dava mı ediyor?

Prepear küçük bir firma ve mahkeme masrafları nedeniyle daha şimdiden 5 kişilik ekiplerini 4 kişiye düşürmek durumunda kaldılar. Öte yandan Apple’ın tutunduğu takım oldukça eleştirilirken bir de davanın geri çekilmesi için imza kampanyası başlatıldı. Kampanyada bugüne kadar 220 binden fazla imza toplandı.

Her iki firmanın da logolarında birer meyve olmasının dışında pek çok kişiye göre herhangi bir benzerlik bulunmuyor. Firma da Apple’ı bütün meyvelerin kullanımını engellemeye çalışmakla suçluyor. Öte yandan avukat ordusu harekete geçen Apple, bu davayı kaybederse çok ciddi sonuçları olabilecek bir örnek karar çıkmasına neden olabilir. Bakalım iki firma anlaşacak mı yoksa mahkeme mi karar verecek?