Microsoft, Windows 95‘i tam 25 sene önce bugün 24 Ağustos 1995 yılında piyasaya sürmüştü. Teknoloji devi tanıtımı için büyük reklam kampanyaları yaptığı Windows 95’te bugün halen kullanılan ‘Başlat’ düğmesini kullanıcılara sunmuştu ve bu yeni işletim sistemi ilk 5 haftasında 7 milyon kopya satmayı başarmıştı.

Microsoft, Windows 95 ile birlikte kullanıcılarına da birçok yenilik sunmuştu. Yukarıda söylediğimiz Başlat düğmesine ek olarak görev çubuğu eklenmişti. Ayrıca çoklu görev geliştirmeleri ve grafiksel ara yüz de Windows 3.1‘e göre büyük bir sıçrama olarak görülmüştü.

Windows 95 ile gelen yenilikler

32 bitlik bir işletim sistemi olan Windows 95’te, bugün bakıldığında çok da önemli gelmeyen 250 karaktere kadar dosya isimlendirme desteği gelmişti. Buna ek olarak tak – çalıştır özelliği ilk defa kullanıcılara tanıtılmıştı.

Teknoloji devi, bunun haricinde Windows 95 ile birlikte Microsoft Network (MSN)‘i kullanıcılarına sunmuştu. MSN; e-postalara, sohbet odalarına, haber gruplarına ve çevirmeli bağlantı ile ilk www ana sayfasına erişilmesi için tasarlanmıştı.

Birden fazla cihaz arasında veri senkronize etme fikri de ilk olarak Windows 95’te tanıtılmıştı. Evrak Çantam (My Briefcase) ile dizüstü bilgisayarlara ve masaüstü bilgisayarlar arasında dosya senkronizasyonu sağlama hedeflenmişti.

Tüm bunlara ek olarak yine bugün halen kullanılan bir diğer özellik de ilk olarak Windows 95’te tanıtılmıştı: kullanıcı profili. Windows 95, kullanıcı profili desteği sayesinde birden çok aile ferdinin işletim sisteminde kendine ait profil açmasına izin vermişti. Yani Windows 95, bugün kullandığımız birçok özelliğin ilk kez tanıtıldığı işletim sistemi olmuştu.