Hollanda’da hizmet veren Delft Teknik Üniversitesi Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü öğrencileri, bir süredir yeni bir uçak tasarımı üzerinde çalışmalarını sürdürüyorlar. KLM ve Airbus tarafından da desteklenen bu uçak projesi, bugün havada gördüklerimizden hayli farklı. Öğrenciler, V harfi şeklindeki bir uçak tasarımının, günümüzün en yakıt cimrisi uçağı Airbus A350’den bile yüzde 20 daha az yakıt tükeceğini düşünüyorlar.

Öğrenciler bir süredir, oldukça ilginç tasarıma sahip olan bu uçağın küçük ölçekli bir prototipini test etmeye çalışıyorlardı. Yapılan çalışmalar meyvesini verdi ve V harfi şeklindeki ilginç yolcu uçağının minik bir prototipi, başarılı bir uçuş gerçekleştirdi. 3 metre kanat açıklığına sahip olan prototip, 5 dakikalık uçuşta herhangi bir sorunla karşılaşmadı.

İşte tüm bildiklerinizi unutturacak V harfi şeklindeki uçak tasarımı

Geliştirici ekip, üzerinde çalıştığı projeden oldukça umutlu. Hatta projenin bir numaralı ismi Roelof Vos, Airbus A350‘ye kıyasla yüzde 20 daha yakıt tasarrufu sağlanmasının havacılık sektörü için çok önemli olduğunu, bunun jet motorlarından sonraki en büyük devrim olabileceğini söylüyor. İlk uçuştan oldukça memnun kaldıklarını ifade eden Vos, kendilerinin de tahmin ettikleri ufak bir sapmanın olduğunu ancak bunun giderileceğini sözlerine ekliyor.

V harfi şeklindeki uçak, 314 yolcu kapasitesine sahip olacakmış. Proje ekibi, bu uçağın aerodinamik tasarımını ve hafif yapısının, bu uçağı dünyanın en verimli hava aracı yapacağını söylüyor. Üstelik yapılan 5 dakikalık test uçuşunda elde edilen veriler de proje ekibinin işlerini kolaylaştıracakmış. Görünüşe göre havacılık sektörü, bugüne kadar görülmemiş bir uçak tasarımıyla tanışmaya artık biraz daha yakın.