Nvidia, geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği lansmanda yeni ekran kartları GeForce RTX serisini tanıttı. RTX 3070, RTX 3080 ve RTX 3090 adı altındaki yeni ekran kartlarıyla birlikte AMD ile olan rekabetinde son derece iddialı gözüken Nvidia, 3 farklı ekran kartıyla bütçe dostu, ortalama ve yüksek performans sergileyen kartlar sunuyor.
RTX 3080’in oyunculara ultra düzeyde oyun performansı sunacağı söyleniyor. Önceki nesillerden %40 daha hızlı çalıştığı iddia edilen Nvidia, RTX 3080 ile birlikte sadece hızda değil aynı zamanda bellek, arayüz ve performans konusunda da son derece iddialı. Nvidia’nın amiral gemisi RTX 3080 ekran kartı hakkında açıklanan tüm özelliklerini ve fiyatını sizlerle paylaştık. Keyifli okumalar dileriz.
Nvidia GeForce RTX 3080 özellikleri
- 8704 Nvidia CUDA çekirdekleri
- Ampere Mimari
- DLSS yapay zeka hızlandırması
- 10 GB Micron GDDR6X bellek
- Yüksek çözünürlüklü ekran desteği
- Termal odaklı yeni sessiz tasarım
- Diğer bileşenlerle uyumu
8704 Nvidia CUDA çekirdekleri
2. nesil RT Çekirdekler
Nvidia, pazarda büyük ses getiren RTX serisine birbirinden iddialı yeni modeller eklemeye devam ediyor. Serinin ismi olan RTX takısının ardında Ray Tracing, yani ışın izleme teknolojisi bulunuyor.
Ray Tracing teknolojisine sahip çekirdekler sayesinde ışık hüzmeleri ekran kartından monitöre diğer ekran kartlarına göre daha gerçekçi ve doğal bir şekilde yansıyor. 58 RT-TFLOPS işlem gücüyle çalışan 2. nesil RT çekirdekler, sadece görüntüyü gerçekleştirmekle kalmıyor, önceki nesillere göre iki kat daha fazla iş hacmi, hesaplama ve gölgeleme işlemleri sunuyor.
3. nesil Tensor çekirdekler
Sahip olduğu RT çekirdeklerinin yanı sıra aynı zamanda 3. nesil Tensor çekirdeklere de sahip olan RTX 3080, kullanıcılara daha önce görülmemiş gerçeklikte bir oyun atmosferi sunmayı planlıyor. 238 Tensor-TFLOPS işlem gücüyle çalışan Tensor çekirdekler, NVIDIA DLSS gibi yapay zeka teknolojisiyle eş zamanlı çalışarak performansı maksimum seviyeye çıkarıyor.
Tensor çekirdekler bir önceki nesil Turing ekran kartlarına göre tam tamına 2.7 kat daha hızlı performans ve iş hacmi vaad ediyor. Toplamda 8704 CUDA çekirdeklerine sahip olan RTX 3080, içerisinde tam 68 SM birimi bulunduruyor. SM yani Shader Model, ekran kartının gölgelendirme, ışıklandırma ve yansıma gibi modelleri hesaplayıp işleyen sistemine ad veriliyor.
Ampere mimarisi
Ampere mimarisi, Nvidia’nın uzun süredir üzerinde çalıştığı bir teknoloji ve markanın bugüne kadar sunduğu en güçlü grafik işlemci ekosistemi olacağı iddia ediliyor. Turing gibi önceki nesillere göre %40 daha fazla performans sunan Ampere, konu enerji verimliliğine gelince de iki kat daha etkili.
Yeni GeForce RTX 3080, Ampere mimarisi üzerinde geliştirilmiş GA102 grafik işlemcisiyle çalışan bir ekran kartı. Samsung tarafından geliştirilen 8 nanometre üretim gücünden destek alan RTX 3080, 28 milyar transistörü içinde barındırıyor.
NVIDIA DLSS yapay zeka hızlandırması
DLSS, yani Deep Learning Super Sampling, Nvidia’nın RTX serisi için özel olarak geliştirdiği yapay zeka görüntü işleme teknolojisine deniyor. DLLS’in amacı, ekran kartının içerisinde bulunan Tensor çekirdeklerle birlikte çalışarak kare hızını, grafik ayarlarını ve çözünürlüğü maksimum seviyeye çıkarmaktır.
DLSS, bilgisayarınızdan sürekli olarak geri bildirimler alarak Ray Tracing ayarlarınızı ultra düzeye çıkarmayı hedefler ve böylelikle ekran kartınızdan alabileceğiniz verimi maksimum seviyeye çıkarmış olursunuz. RTX ekran kartına sahip olduğunuz takdirde Game Ready sürücüler aracılığıyla ulaşabileceğiniz DLLS’in yarattığı farkı görmek için aşağıdaki videoya göz atabilirsiniz.
10 GB Micron GDDR6X bellek
Nvidia, RTX modellerinde dünyanın en hızlı grafik belleklerine sahip olacağını iddia ediyor. RTX 3080’in içerisinde Micron markası ile yapılan işbirliği sonucu ortaya çıkan 10 GB GDDR6X grafik bellek bulunuyor.
RTX 3080’in RTX 2080 Ti’ın yerine geçeceği uzun zamandır konuşuluyordu. Ancak RTX 2080 Ti 11 GB’lık bir belleğe sahipken yeni ekran kartında o 1 GB’ın neden kesildiği gerçekten de merak uyandırıcı.
320-bit bellek arayüz genişliği sunan RTX 3080, veri akışı sürecinde saniyede 700 GB’dan 1 TB’a kadar bellek bant genişliği vaad ediyor.
Yüksek çözünürlüklü ekran desteği
Nvidia GeForce RTX 3080’den alınabilecek maksimum dijital çözünürlük 7680×4320. Üzerinde 4 adet monitor çıkışı bulunduran ekran kartı, özellikle birden fazla monitor kullanan yayıncıların ihtiyacını hayli hayli karşılayacak türden.
Standart çıkışlarda ilk olarak karşımıza HDMI 2.1 desteği çıkıyor. HDMI 2.1 sayesinde görüntü tazeleme hızı 120 Hz’e çıkabilirken çözünürlük kalitesi 4K olarak ayarlanabilecek. Ekran kartının üzerinde bulunan diğer 3 çıkış ise DisplayPort 1.4a destekli.
Termal odaklı yeni tasarım
Nvidia’nın gerçekleştirdiği lansmanda en dikkat çeken özelliklerden birisi RTX 3080’in yeni tasarımı oldu. RTX 3080, RTX 2080 gibi iki fanı da kartın ön tarafında konumlandırmamış, bir fan önde diğeri arkada olacak şekilde tasarlanmış.
Hava akışını maksimum seviyeye çıkartmak için fanların tasarımı bu şekilde ayarlanmış. GeForce RTX 3080, kullanıcıya yakın bir yerden soğuk havayı içine çekerken sıcak havayı kasanın arkasına doğru vermesi için ayarlanmış.
Nvidia, RTX serisi için Founder Edition soğutma tasarımlarından birisini kullandı. Daha yüksek performans sunan bir ekran kartının daha yüksek ısılarda çalışacağını öngören Nvidia, %100 alüminyum alaşımlı soğutucuları nano karbon ile kaplayarak soğutma için son derece elverişli bir ekosistem yaratmaya çalıştı.
Nvidia aynı zamanda fanların ekran kartıyla uyumlu bir şekilde entegre edilmesi ve kartın yanında bulunan kulakçıklar sayesinde sistemin son derece gürültüsüz çalıştığını ve Turing ekran kartlarına kıyasla RTX 3080’in tam 3 kat daha sessiz olacağını iddia ediyor.
GeForce RTX 3080’in diğer bileşenlerle uyumu
RTX 3080’in sunmuş olduğu yüksek performansa erişebilmek için gerçekten de güçlü bir güç kaynağına sahip olmak gerekiyor. Nvidia, ekran kartı gücü 320W olarak belirlenmiş RTX 3080’i çalıştırabilmek için en az 750 W güç kaynağı öneriyor.
Tüm bunların yanında bilgisayarınızda Intel Core i9-10900K veya Ryzen 9 3950X gibi güçlü işlemciler bulunuyorsa en az 1000W değerinde bir güç kaynağına yatırım yapmak son derece sağlıklı olacaktır.
GeForce RTX 3080 ekran kartının 2×8 pin güç kaynağı ile çalıştığını belirtmekte fayda var. Ayrıca ekran kartının uzunluğu 11,2″ (285 mm) ve genişliği de 4,4″ (112 mm). Yani ekran kartını kasanıza bağlamak için en az 2 yuvaya ihtiyacınız olacağını şimdiden söyleyelim.
Nvidia GeForce RTX 3080 fiyatı:
Nvidia’nın en az ekran kartlarında olduğu kadar fiyat konusunda da iddialı olduğunu söylemekte fayda var. Tüm RTX serisinin fiyatları, lansmanda ekran kartlarının özellikleriyle birlikte kullanıcılara sunuldu. 17 Eylül’de Türkiye’de piyasaya sunulması beklenen RTX 3080’in fiyatı 6690 Türk lirasından başlayacak.