ABD merkezli teknoloji devi Microsoft, 2020’nin başında yayınladığı Chromium tabanlı internet tarayıcısı Edge nedeniyle bir süredir tepkilerin odağında. Çünkü şirket, geçtiğimiz dönemlerde Windows 10 kullanıcılarına sunduğu bir güncellemeyle Chromium tabanlı Edge’i kullanıcılara zorunlu tutmuştu. Yani bu internet tarayıcısı, güncellemeyle birlikte otomatik olarak yükleniyor, bir daha da sistemden kaldırılamıyordu.

Yaklaşık bir ay önce sizlerle paylaştığımız bir haberimizde, Microsoft‘un Edge için bir destek sayfası oluşturduğundan, bu destek sayfasında da yeni Edge’in neden kullanılması gerektiğini anlattığından bahsetmiştik. Microsoft şimdi, Edge ile ilgili yeni bir destek sayfası oluşturarak Edge’in neden kaldırılamadığını açıkladı. Microsoft’un yeni açıklamaları, kullanıcıları biraz daha tatmin edecek gibi görünüyor.

Microsoft: Edge, Windows’un önemli bir parçası

Microsoft tarafından yapılan açıklamalarda, Chromium tabanlı Edge’in Windows 10 için önerilen ve varsayılan internet tarayıcısı olduğu ifade ediliyor. Edge’in Windows ekosisteminin önemli bir parçası olduğunu dile getiren Microsoft, kullanıcılara daha iyi uyumluluk, performans ve erişebilirlik sağlayabilmek için Edge’i güncellemeye devam edeceklerini açık bir şekilde vurguluyor.

“İsterseniz, varsayılan tarayıcınızı değiştirebilirsiniz”

Microsoft’un Edge’le ilgili açıklamaları bunlarla sınırlı değil. Şirket, yeni Edge’in kullanıcılara tam yetki verdiğini ifade ederek diğer tarayıcılardaki verilerin içeri aktarılmasının hiç olmadığı kadar kolay olduğunu ifade ediyor. Bunlara ek olarak Windows kullanıcılarının diledikleri takdirde başka bir internet tarayıcısını da yükleyebileceklerini ifade eden Microsoft, varsayılan tarayıcının değiştirilebileceğini belirtiyor.

Microsoft tarafından yapılan açıklamalarda ilginç bir detay var. Şöyle ki Microsoft, Edge’in Windows ekosisteminin önemli bir parçası olduğunu söyledikten sonra da bu yazılımın güncellenmesine devam edileceğini ifade ediyor. Aslına bakacak olursak bu cümle, kullanıcılara gönderilen bir mesaj içeriyor gibi görünüyor. Görünüşe göre Microsoft, kullanıcılar Edge’i kaldırmayı başarsalar bile bu internet tarayıcısını yeniden yükleyecek. Kısacası Chromium tabanlı Edge’den kurtuluş, muhtemelen mümkün olmayacak.

Microsoft Edge’den kurtulmaya gerek var mı?

Aslında Microsoft Edge’den kurtulmaya pek de gerek yok. Çünkü şirket, Chromium tabanlı Edge’den önce klasik Edge’i, bunun öncesinde de Internet Explorer’ı ön yüklü olarak sunuyordu. Kullanıcılar da ya bu internet tarayıcılarını kullanıyor ya da bu internet tarayıcılarını kullanarak, istedikleri tarayıcıları indiriyorlardı. Kısacası böylesi bir durum, Chromium Edge için de geçerli. Ayrıca eğer verilerinizle ilgili korkularınız varsa, Microsoft’un bu konuda daha şeffaf olduğunu, tarayıcıdaki ayarları kullanarak verilerinizin toplanmasının önüne geçebileceğinizi unutmamanız gerekiyor. Yani Chromium tabanlı Edge’den kurtulmaya çalışmak, o kadar da önemli bir konu değil.