TikTok ve ABD yönetimi arasında yaşanan gerilim sonrasında TikTok’un ABD’deki operasyonlarının satılması gündeme gelmiş ve hatta Microsoft, Oracle ve Twitter gibi devlerin TikTok’un ABD operasyonlarını satın almak istediği ortaya çıkmıştı. Ancak Çin yönetiminin bu konudaki aynı yönde değil.

Reuters’ta yer alan habere göre Çin yönetimi, TikTok’un ABD’deki faaliyetlerinin satılmasına karşı çıkıyor. Hatta Çin yönetiminin, TikTok’un ABD operasyonlarının satılmasındansa uygulamanın ABD’de kapatılmasını tercih ettiği ifade ediliyor.

TikTok, ABD’ye satılmadan kapatılabilir

TikTok’un ABD operasyonlarının satılması için çeşitli teknoloji devleriyle görüşüldüğünü aktarmıştık. ABD Başkanı Donald Trump, bu görüşmelerin sonuca vardırılması için bitiş tarihi olarak eylül ortasını göstermişti. Ancak Çinli yetkililer, böyle zorlama bir satışın Washington karşısında Çin’i ve ByteDance’i zayıf göstereceğini düşünüyor.

ByteDance ise Reuters’a yaptığı açıklamada Çin yönetiminin, TikTok’un ne ABD’de ne de başka bir ülkede kapatılması yönünde tavsiyede bulunmadığını ifade etti. Haberi ortaya çıkaran iki kaynak ise Çin’in, ByteDance tarafından yapılan anlaşmayı geciktirmek için teknoloji ihracat listesindeki revizyonları kullanmaya hazır olduğunu söyledi.

Çin Dışişleri Bakanı Zhao Lijian’a cuma günü düzenlediği toplantıda Trump ve TikTok hakkında sorular soruldu. Lijian, ABD’nin ulusal güvenlik kavramını kötüye kullandığını ve bunu, yabancı şirketleri baskılamak için kullandığını ifade etti.

ABD yetkilileri, uygulamayı güvenlik ve gizlilik açısından eleştirmiş ve kullanıcı verilerinin Pekin ile paylaşılmış olabileceğini dile getirmişti. TikTok ise kullanıcı verilerinin Çin yönetimiyle paylaşılması konusundaki isteklere boyun eğmeyeceğini söylemişti. TikTok’un ABD’deki akıbetinin ne olacağını önümüzdeki günlerde göreceğiz.