Dünyanın en büyük akıllı telefon üreticilerinden bir tanesi olan Güney Koreli teknoloji devi Samsung, akıllı telefonlarında kullandığı işlemcilerde pazara göre değişiklik yapıyor. Şirket, Kuzey Amerika ve Çin’de çıkardığı amiral gemilerinde Snapdragon kullanırken Asya ve Avrupa’da kendi SoC’si olan Exynos‘u kullanıyor.

Sizlere geçtiğimiz hafta aktardığımız bir haberimizde Snapdragon ve Exynos işlemcili Note20 Ultra karşılaştırmasından bahsetmiştik. Snapdragon varyantlı Note20 Ultra, çok rahat bir galibiyet almıştı. Peki, Samsung yeni nesillerde aradaki bu farkı kapatabilecek mi?

Exynos, artık daha çok kullanılabilir

Samsung’un kendi ürettiği yongasının Qualcomm’un yongası karşısında bu kadar geride kalmış olması, şirketi çeşitli değişikliklere gitmeye tetiklemiş durumda. Teknoloji devi, kendi yongalarında kullandığı özel Mangoose CPU üzerindeki çalışmalarını bıraktı ve yeni nesil Exynos yongalarında ARM tasarımlı çekirdekler kullanacak. Bu sayede Snapdragon 875 ile en azından eşit bir performans sunacak.

Samsung, 2022’den itibaren Mali GPU’ları terk edip AMD’nin Radeon GPU’larını kullanmaya başlayacak ki bu da grafik kalitesinde önemli bir artış sağlayacak. Analistler, bu hamlelerin Samsung’un mobil AP işini hızlandırmasına yardımcı olacağını söylerken Exynos 1000 adını vereceği yongasını diğer üreticilere de satacağı dile getiriliyor.

Phone Arena’da yer alan habere göre Qualcomm, son dönemlerde ürünlerinin fiyatlarını artırmaya başladı ki bu da bazı müşterilerinin alternatifler aramasına sebep oldu. Şirketin çıkaracağı yeni yonganın Snapdragon 865’ten daha pahalı olabileceği konuşuluyor ki bu da Samsung’un Qualcomm’a göre satın alınabilir bir alternatif olarak karşısına çıkmasına yardımcı olacaktır.

Peki, tüm bunlar Galaxy S21 varyantlarında tamamen Exynos yongaları kullanılacağı anlamına mı geliyor? Ortaya atılan bir iddiaya göre Samsung, artan amiral gemisi Snapdragon işlemcileri fiyatı sebebiyle Galaxy S21‘de Snapdragon 865 kullanabilir ya da tüm modellerinde kendi ürettiği yongalara geçiş yapabilir.

Ayrıca ortaya atılan bir diğer iddiaya göre Samsung, katlanabilir telefonlarına olan talebi artırmak için Galaxy Note ve Galaxy S serilerini ‘zayıflatmayı’ planlıyor. Bu da telefonların içerisinde en üst seviye yongaların kullanılmayacağı anlamına geliyor. Sizce Samsung’un bu planları işe yarayacak mı? Şirket, Snapdragon ile arasındaki farkı kapatabilecek mi?