Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden Microsoft’un kurucusu ve aynı zamanda dünyanın en zengin insanlarından biri olan Bill Gates, GatesNotes adlı blogunda 24 Ağustos’ta kaleme aldığı bir yazısında elektrikli araçlarla ilgili, otomotiv üreticilerinin pek de hoşuna gitmeyecek sözler sarf etmişti.

Söz konusu yazısında elektrikli araçların kısa mesafeli yolculuklar için iyi bir alternatif olduğunu ifade eden Gates, buna karşın 18 tekerlekli tırlar, kargo gemileri ve yolcu uçakları için elektrikli araçların muhtemelen hiçbir zaman pratik bir çözüm oluşturamayacağını ifade etti. Tahmin edebileceğiniz gibi bu açıklamalar, geleceği elektrikli araçlarda görenlerin pek de hoşuna gitmedi.

Geçtiğimiz günlerde bir Twitter kullanıcısı, elektrikli araçlar söz konusu olduğunda akla ilk gelen isim olan Elon Musk’a bir tweet atarak Bill Gates’in elektrikli kamyonlar için söyledikleri hakkında ne düşündüğünü sordu. Twitter’ın en renkli isimlerinden Musk, bu soruya son derece sakin bir şekilde “Onun (Bill Gates) hiçbir fikri yok” ifadelerini kullandı.

Elektrikli otomobil sektörünün öncü şirketi konumunda bulunan Tesla’nın CEO’su Elon Musk, yalnızca binek otomobillerin değil, fosil yakıtla çalışan hemen her aracın elektrik ile çalışabileceğine inanıyor. Bu noktada Musk, kargo taşımacılığında kullanılabilecek elektrikli bir tır olan Tesla Semi-Truck’ı dahi tanıtmıştı.

Bill Gates, elektrikli araçları uzun mesafede neden yetersiz görüyor?

Bill Gates’e göre elektrikli araçların, fosil yakıtlı araçların yerini almasının önündeki en büyük engel mevcut batarya teknolojisi. Gates; araçların yükleri arttıkça daha büyük bataryaya ihtiyaç duyduğunu, batarya büyüdükçe ağırlığın daha da arttığını, ağırlık artınca da yine daha büyük bataryaya ihtiyaç duyulduğunu ifade ediyor.

Gates’e göre aktarmış olduğu paradoks, elektrikli araçların uzun mesafelere seyahat edebilmesinin önündeki en büyük engel. Gates, etanol gibi biyoyakıtların, en azından şu an için fosil yakıtlı araçlar için bir numaralı alternatif konumunda olduğunu düşünüyor. Otomotiv sektörünün yavaş yavaş elektrikli araçlara kaydığını düşünürsek üreticilerin Gates ile aynı fikirde olmadığını söyleyebiliriz.