Brezilya'daki Campinas Üniversitesi'nde (UNICAMP), agardan yapılma bir optik lif üretildi. Bu; yenebiliyor, biyo uyumlu ve toprakta çözünebiliyor. Ayrıca vücut yapısı görüntülemede, fototerapi ya da optogenetikteki bölgesel ışık gönderiminde ve bölgesel ilaç tesliminde kullanılabiliyor.
Bir diğer muhtemel kullanım alanı ise belli organlardaki mikroorganizmaların tespiti. Bu kullanım şeklinde sondaj, işlevini yerine getirdikten sonra vücut tarafından tamamen soğurulabiliyor.
Optik lif
Optik lif üretimi için kullanılan ve ayrıca agar agar olarak da bilinen agar, deniz yosunlarından elde edilen bir doğal jelatin. Bileşenleri; iki polisakkarit, agaroz ve 'agaropectin' karışımından oluşuyor. Projeye liderlik eden Eric Fujiwara, konuyla ilgili şunları söyledi:
“Optik lifimiz, harici 2,5 mm çaplı ve katı çekirdeğinin etrafındaki altı adet 0,5 mm hava delikli bir agar silindiri. Agar çekirdeğinin indeksindeki kırılmalar ve hava delikleri arasındaki fark sebebiyle ışık sınırlandırılıyor.”
Fujiwara, lifin nasıl oluşturulduğunu ise şöyle anlatıyor: “Lifi oluşturmak için gıdalarda kullanılabilir agarı, altı ana eksen etrafına uzunlamasına yerleştirilmiş 6 dâhili çubukla birlikte kalıba döktük. Jel, uygun alanları doldurabilmek için kendisini dağıttı. Soğuduktan sonra çubuklar hava deliklerinden çıkarıldı. Katılaştırılmış dalga kılavuzu, kalıptan bırakıldı. Kırılma indeksi ve lifin geometrisi, agar çözeltisinin ve kalıp tasarımının bileşenlerinin çeşitlendirilmesiyle uyarlanabildi.”
Araştırmacılar, lifi, hava ve sudan etanol ev asetona kadar farklı ortamlarda test etti ve bağlama duyarlı olduğu sonucuna vardı. Bir diğer umut vaat eden uygulama alanı ise optik sensör ve mikroorganizmalar için yetiştirme ortamı olarak eşzamanlı şekilde kullanılabilmesi oldu. Fujiwara, “Bu durumda dalga kılavuzu, gerekli besinleri içeren çözülebilir örnek birimi olarak tasarlanabilir” ifadelerini kullandı.