Geçtiğimiz günlerde kamu bankalarının yapılan zamlar nedeniyle 6 büyük otomobil firmasının düşük faizli kredi paketinden çıkardığını duyurmuştuk. Artan döviz kurlarından kaynaklandığı düşünülen bu zamlar, araba almak isteyen kişileri yeterince zor durumda bırakırken bir de düşük faizli kredi paketlerinin kaldırılması çok fazla eleştirinin oluşmasına neden olmuştu.
Fiat, Ford, Honda, Hyundai, Renault ve Toyota marka araçların düşük faizli kredi alabilmesini engelleyen kamu bankaları, gerekçe olarak zamları göstermiş olsalar da bu zamların neden geldiği konusuna açıklık getirilmemişti. Habertürk’ten Yiğitcan Yıldız’ın yazdığı habere göre, otomobillere gelen zamların bir kısmı ÖTV’den gelmiş görünüyor.
ÖTV’ler yüzde 60’a çıktı
Her araç için olmasa da pek çok aracın zamlanmasının arkasında ÖTV’nin yüzde 60’a çıkarılması yatıyor. Ocak aylarında yüzde 50 ÖTV ile satılan pek çok otomobil, aradan geçen 7 ayda yüzde 60’lık ÖTV’lerle satılmaya başlandı. Bu da araçların bu oranlarda zam almasına neden oldu.
Örnekle açıklamak gerekirse örneğin Honda Civic’in 1.5 VTEC Turbo Executive Plus AT modeli, Ocak 2020’de 193.400 TL’den satılıyordu. Bu süreçte araca gelen yüzde 12,2’lik fiyat artışının ardından otomobilin liste fiyatı 217.038 TL’ye çıktı ve çıplak fiyatı 120.000 TL olan araç, yüzde 60’lık ÖTV dilimine girerek 231.400 TL’den satılmaya başlandı.
Kısaca özetlemek gerekirse, bu süreçte otomobil markaları; gerek döviz gerekse de kar artışı için araçlara belirli oranlarda zam yaptı. Bu zamların ardından ise araçların fiyatından dolayı ÖTV dilimi yüzde 50’den yüzde 60’a yükseldi. Bu da zaten fiyatı yükselen otomobillerin ÖTV ile birlikte astronomik rakamlara ulaşmasına neden oldu.
Otomobil fiyatları ne olacak?
Özellikle son 1 yıl içinde önü alınamaz şekilde yükselen otomobil fiyatları, pek çok farklı sesin çıkmasına neden oluyor. Fiyatların düşeceğini düşünenler olduğu kadar çok daha fazla yükseleceğini düşünenler de var. Açıkçası pandeminin de etkisiyle önümüzdeki süreçte araba fiyatlarında ne gibi gelişmeler yaşanacağı hala bilinmiyor.