Adobe, geçtiğimiz yıl düzenlediği Adobe MAX etkinliğinde yepyeni bir girişim üzerinde çalıştıklarını açıklamıştı. Şirket, 'Content Authenticity Initiative (İçerik Orijinallik Girişimi)' isimli bu girişimle birlikte çevrimiçi ortamda gördüğümüz şeylerin gerçek olup olmadığı bilgisini kullanıcılara sunmayı amaçlıyordu.
Adobe, İçerik Orijinallik Girişimi'ni Twitter ve The New York Times ortaklığı ile birlikte yürütüyordu. Adobe'un oldukça önemli olan bu girişimi hakkında bugün yeni bir gelişme yaşandı. Şirket, girişimle birlikte geliştirilen teknolojinin teknik detaylarını ve bu teknolojinin ilk ne zaman karşımıza çıkacağını da gösteren bir zaman çizelgesi yayınladı.
Araç, bu yıl bitmeden Photoshop ve Behance'de yer alacak:
Aracıyla birlikte endüstri çapında bir standart geliştirmeyi hedefleyen şirket, bugün 28 sayfa uzunluğunda bilgilendirici bir kitapçık paylaştı. Adobe, bu kitapçık içinde İçerik Orijinallik Girişimi aracının bu yılın ilerleyen zamanlarında Adobe Photoshop ve Behance'in önizleme sürümlerine geleceğini açıkladı.
Geliştirilen araç, eser sahipliği, düzenleme eylemleri, cihaz ve kullanılan yazılım dahil temel görüntü meta verilerini imzalamak için kriptografiden yararlanıyor. Wired'ın haberine göre Adobe, Twitter ve The New York Times'ın ortaklığıyla geliştirilen aracı ilk kullanan isim fotoğraf ve video doğrulama platformu olan Truepic olacak. Habere göre Truepic, yakın zamanda İçerik Orijinallik Girişimi aracını kullanan bir Android kamera uygulamasının beta sürümünü yayınlamayı planlıyor.
Araç tam olarak ne işe yarayacak?
Adobe'de İçerik Orijinallik Girişimi'nin yönetmeni olarak görev alan Andy Parsons, Wired'a yaptığı açıklamada bu aracın nasıl bir önem taşıdığını da net bir şekilde açıkladı. Parsons, 'Haberlerdeki bir şey İçerik Orijinallik Girişimi verileri eklenmeden görüntülenirse ona karşı daha fazla şüpheyle bakacağınız ve o medyaya güvenmek istemeyeceğiniz bir gelecek hayal ediyoruz.' sözlerini kullandı.
Görüntü manipülasyonunun önüne geçmek isteyen bu girişim her ne kadar çok iyi bir şey gibi gözükse de Adobe'un hayal ettiği geleceğe ulaşmak için bu girişimin dünya çapında bir standart haline dönüşmesi gerekiyor. Eğer bu gerçekleşirse özellikçe çevrimiçi platformlarda yayınlanan yanlış bilgilerin de ciddi oranda azaldığını görebiliriz.