Xenoblade Chronicles ilk olarak 2010 yılında Nintendo tarafından geliştirildi. J-RPG türünün en başarılı örneklerinden biri olan yapım aynı yıl Nintendo Wii için çıkışını gerçekleştirdi ve oyun severler tarafından büyük beğeni kazandı. Serinin ikinci oyunu ise geçtiğimiz sene Switch için yayınlanmıştı ve Nintendo şimdi de ilk oyunun geliştirilmiş bir sürümü ile karşımıza çıktı. Xenoblade Chronicles: Definitive Edition olarak adlandırılan oyunun ilkinden tek farkı ismi mi yoksa oynanış anlamında bizlere bambaşka bir dünya mı sunuyor bunu değerlendireceğiz. Dilerseniz başlayalım!
Xenoblade Chronicles: Definitive Edition incelemesi
İlk olarak hikayeden bahsedelim. Xenoblade Chronicles Humus ve Mechonis isimli iki titanın savaşı ve bunun dünyaya olan etkilerini konu alıyor. Oyundaki ana karakterimiz Shulk ise savaşı bitirecek olan Monado isimli kılıcı ile meşgul oluyor. Yeni oyun ile birlikte gün geliyor ve hiç bitmeyecek gibi duran savaş titanların donup kalması sayesinde bitiyor ve üzerlerinde bir yaşam başlıyor. Can dostu Reyn ile birlikte yola çıkan Shulk, düşmanları ile amansız bir mücadeleye girişiyor.
Şimdi şu sorunun cevabını vermeye çalışalım: Oyun gerçekten de yenilenmiş mi? Pek çok yenilenmiş oyunda ufak detaylar haricinde aynı oyun grafikleri ve oynanış tarzı ile eski yapımdan çok da farklı olmadığı hissiyatı bizlere geliyor. Ancak bunları Xenoblade Chronicles: Definitive Edition için kesinlikle söyleyemeyiz. Aradan geçen 10 yılın ardından ilerleyen teknolojinin de nimetlerinden yararlanılarak oyun grafikleri ciddi manada geliştirilmiş. Zenginleştirilmiş karakter görselleri ile çok daha iyi bir atmosfere bürünen oyunun sade arayüzü kolay ve anlaşılabilir olmuş diyebiliriz. Buna ek olarak oyun içerisinde bulunduğunuz duruma göre yükselip alçalan müzikler de güzel atmosfere adeta renk katıyor.
Xenoblade Chronicles: Definitive Edition için gerçekçiliğin ön planda tutulduğu ve her karakterin kendine has özelliklere sahip olduğu bir dünya dersek sanırım yanılmış olmayız. Zira farklı karakterler ile konuşup onlardan çeşitli görevler alabilir, bu görevleri gerçekleştirerek onlarla olan ilişkinizi iyileştirebilirsiniz. Ayrıca ilişkinizi iyileştirdiğiniz satıcılardan indirimli alış verişler gerçekleştirmek de sizin için büyük bir avantaj olacaktır. Oyunda ana karakterimiz ile diğer karakterler arasındaki ilişkileri görüntüleyebileceğiniz bir alanın olduğunu da söylemeden geçmeyelim.
Yapımda her karakterin kendine has bir yeteneği oluyor. Dolayısıyla otomatik saldırı ve kaçınmanın dışında bu yetenekleri de kullanarak savaşlarda etkili olabiliyorsunuz. Söz konusu yetenekleri her kullandığınızda bir sonraki kullanım için belirli bir sürenin geçmesi gerekiyor. Savaşlar demişken sadece Shulk değil, diğer karakterlerin de kullanılabilmesinin harika olduğunu söyleyelim. Bu durum oyuna derinlik kazandırıyor ve farklı karakterleri de tanımamızı sağlıyor.
Oyunda herhangi bir zorluk seviyesi bulunmuyor. Daha çok detaylara kafa yorulmuş. Bu noktada bizlere iki seçenek sunuluyor: Expert Mode ve Casual Mode. Oyunu enine boyuna oynamak, her detayla ayrıca ilgilenmek isteyen bir oyuncu iseniz Expert Mode tam size göre. Casual Mode ise birçok şeyin oyun tarafından otomatik olarak ayarlandığı bir seçenek.
Eğer her şeyle ayrı ayrı ilgilenmek veya detaylarda boğulmak istemiyorum diyenlerdenseniz Casual Mode ile başlamanızda fayda var. Şunu da söylemeliyiz ki birinden birini seçince oyun içerisinde pişman olup diğer moda geçiş sağlayabilmek oyuncular için ciddi bir avantaj olmuş. Zira bunu pek çok oyunda yapamıyoruz ancak Xenoblade Chronicles: Definitive Edition bizlere bu özgürlüğü sunuyor.
Eğer ben bu oyunu zaten oynamıştım ve tekrar bitirmek istemiyorum diyorsanız onun da çözümü var. Oyun en başta bizlere Extra Story kısmını sunarak 20 saatlik ek bir hikaye daha sağlamış. Dilerseniz en baştan başlar ve devamında Extra Story ile yola devam eder, dilerseniz de direkt olarak Extra Story ile bu aksiyon dolu evrene giriş yapabilirsiniz. Extra Story kısmında orijinal hikayedeki yan karakterlerden Melia ile yola devam ediyoruz ancak baş karakter Shulk da sık sık gözüküyor.
Özetle Xenoblade Chronicles: Definitive Edition gerek grafikleri gerek oynanışı ve gerekse bizlere sunduğu 20 saatlik Extra Story ile harika bir yapım olmuş. İlk oyun ile aynı olmak şöyle dursun, Definitive Edition ile birlikte adeta bambaşka bir evrene adım atıyor gibiyiz. Yenilenmiş arayüz ve oyun içi dinamiklerde her detay düşünülmüş ve oyuncunun isteği odak alınmış. Dolayısıyla Switch sahiplerinin bu oyunu mutlaka deneyimlemesini tavsiye ediyoruz.
Bitcoin ile kısa sürede milyoner oldu.