Steve Jobs ile birlikte Apple’ın kurucularından olan Steve Wozniak, YouTube’u ve dolayısıyla da Google’ı mahkemeye verdi. Mahkemeye gitme gerekçesi ise Bitcoin dolandırıcılıklarına karşı platformun takındığı tavır oldu.

İsmi sık sık Bitcoin dolandırıcılıklarında kullanılan Steve Wozniak, bu içeriklerin kaldırılması için yaptığı peş peşe başvuruların göz ardı edildiğini ifade etti. Wozniak yaptığı başvuruda YouTube ile Twitter’ı da karşılaştırdı.

Wozniak ve 17 kurban mahkemede

Bu tür içeriklerin kurbanı olduğu öne sürülen 17 kişi ile birlikte mahkemeye giden ünlü bilgisayar mühendisi, YouTube ve çatı firması olan Alphabet’in mahkeme kararıyla bu videoları kaldırmasını ve kullanıcılarını dolandırıcılara karşı uyarmasını istiyor. Ayrıca kurbanlar zararlarının da karşılanmasını talep ediyor.

Geçtiğimiz günlerde hacklenen Twitter’dan örnek veren Wozniak, o platformun bu içerikleri en hızlı şekilde kaldırdığını belirtti. YouTube’un ise “özür dilenemeyecek şekilde bu tür dolandırıcılıklar barındırdığını, öne çıkardığını ve onlardan doğrudan kazanç sağladığını ifade etti.

Bahsi geçen dolandırıcılık örneklerinde ünlülerin ismi kullanılarak bir güven duygusu yaratılıyor ve insanlardan, belirtilen adrese Bitcoin yollamaları isteniyor. Daha sonra bu coinlerin de iki kat olarak geri gönderileceği belirtiliyor. Tabii ki kimse geri ödeme alamıyor. 

Wozniak memnuniyetsizliğini dile getirmişti

Daha önce Bitcoin dolandırıcılıkları hakkındaki fikirleri sorulan Wozniak, yaptığı açıklamada “Elon Musk’a ve kendime ve başkalarına aynısı yakın zamanda YouTube’da oldu. Ortada uzun vadede bir saygınlık sorunu var ve kripto paralarını arayan pek çok kişiden gelen bize kızdıkları e-postalar okuyoruz. Gerçek sorun bu tür gönderilerin açık topluluk kuralları ihlaline rağmen ortaya çıkmasını engelleyecek, algoritmalara dayalı elle tutulur bir sistem yok. YouTube (Google) ve Twitter gibi firmalarda bir insana ulaşmakta bol şanslar” ifadelerini kullanmıştı.

Bir YouTube sözcüsü ise konuyla ilgili kısa bir açıklama yaparken, platform ihlallerini ciddiye aldıklarını ve politikalarına zarar veren bir şey gördüklerinde hızla aksiyon aldıklarını açıkladı. Davanın süreci ise şimdilik bilinmiyor.