Video konferans uygulamaları, 2020'nin ilk günlerinden beri hiç olmadığı kadar yoğun bir şekilde kullanılmaya başlandı. Bu bağlamda bazı teknoloji üreticileri, sahip oldukları video konferans uygulamalarını daha iyi hale getirmek için üst üste yeni özellikler yayınlarken bugüne kadar video konferans uygulaması yayınlamayan teknoloji üreticileri de çalışmalarını bu alanda yoğunlaştırmaya başladılar.

ABD merkezli teknoloji devi Microsoft, Windows 10'da video konferans deneyimini iyileştirecek yeni bir özellik duyurdu. Şimdilik sadece Microsoft imzalı Surface Pro X'te kullanılabilen bu özellik, temelde bir yapay zeka hilesi olsa da kullanıcı deneyimini olumlu yönde etkileyecek. Bu özellik ile kullanıcılar, birbirlerinin 'gözlerinin içine' bakarak görüntülü görüşme gerçekleştirebilecekler.

Microsoft'un “Göz Teması” olarak isimlendirdiği bu özellik, Surface Pro X'in kalbindeki Qualcomm SQ1 işlemcisinin bir yapay zeka yeteneğinden faydalanıyor. Bununla birlikte yeni özellik, şu an için tüm Surface Pro X kullanıcıları tarafından deneyimlenemiyor. Bu özelliğin kullanılabilmesi için kullanıcıların, Windows 10'un 20175 kodlu Insider sürümüne sahip olmaları gerekiyor.

Aslına bakacak olursak yapay zeka ile kullanıcıları birbirlerine bakıyorlarmış gibi göstermek, ilk kez Microsoft tarafından ortaya çıkarılan bir özellik değil. Apple da iOS 13 için bu tür bir özellik üzerinde çalışmıştı. iOS 13'ün FaceTime uygulamasında “Dikkat Düzeltme” olarak isimlendirilen bu özellik, her ne olduysa işletim sisteminin kararlı sürümünde yayınlanmadı.