Çin'de akıllı telefon pazarı, bu yılın ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla önemli ölçüde azaldı. Counterpoint Research analistleri, özellikle koronavirüsün etkisiyle gerileyen akıllı telefon sektöründeki bu düşüşün %17 civarında olduğunu söylüyor. Ancak bu düşüşe rağmen Huawei, iç pazardaki hakimiyetini artıran şirketlerin başında geliyor.

Yeni yayınlanan rapora göre Huawei ve alt markası Honor, küresel pazarda azalan pazar paylarına rağmen %46 ile anavatanındaki akıllı telefon sektörünün neredeyse yarısını kontrol ediyor. Bir başka deyişle ikinci çeyrekte Çin'de satılan her iki akıllı telefondan neredeyse birinde Huawei ya da Honor logosu yer alıyor. Bu noktada özellikle 5G cihazların satışı oldukça fazla ve satılan tüm cihazların %60'ını 5G akıllı telefonlar oluşturuyor.

Apple, Çin'deki pazar payını artırdı:

Huawei'nin ardından %16'lık iç pazar payı ile ikinci sırada yer alan bir diğer Çinli firma Vivo, geçen yılın aynı dönemine kıyasla akıllı telefon satışlarında %3'lük bir düşüşle karşılaştı. Üçüncü sırada yer alan Oppo da benzer şekilde satışlarında %3'lük bir gerileme yaşadı ve pazarın yalnızca %15'ini elinde bulunduruyor.

Çin akıllı telefon pazarındaki satışlarda ilk 3 sırada Çinli firmalar yer alırken, 4. sıradaysa Apple bulunuyor. ABD'li şirket, koronavirüs salgını boyunca aksayan üretimlere rağmen geçtiğimiz yılın aynı döneminde %6 olan pazar payını bu çeyrekte %9'a kadar yükseltmeyi başardı. İlk 5'e girmeyi başaran Xiaomi ise geçen yılın ikinci çeyreğine kıyasla pazar payında %3'lük bir düşüş yaşadı ve şu anda sektörün yalnızca %9'unu elinde bulunduruyor.

Firmaların yıllık bazda akıllı telefon satışlarına baktığımızdaysa listenin tepesinde yıllık %32 artış ile Apple yer alıyor. Apple'ı %14 artış ile Huawei izlerken geri kalan diğer tüm markaların satışlarının düştüğünü görebiliyoruz.