Dünyanın en büyük teknoloji şirketleri listesinin tepesinde yer alan dört dev Apple, Amazon, Google ve Facebook, sundukları hizmetlerle milyarlarca insana hizmet vermeye devam ederken, bir yandan da sahip oldukları gücü haksız rekabet oluşturmak için kullandıkları yönündeki iddialar nedeniyle gözetim altında bulunuyor.

Apple CEO’su Tim Cook, Amazon CEO’su Jeff Bezos, Google CEO’su Sundar Pichai ve Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, haklarında başlatılan haksız rekabet soruşturması kapsamında ABD Temsilciler Meclisi Adalet Komitesi’nce oluşturulan rekabet kuruluna ifade verdi.

Amazon'da 3. taraf satıcıların verilerinin kullanılmasını engelleyen politikalar var ama…

Tim Cook, Temsilciler Meclisi’ne verdiği ifadede Apple’ın App Store’da bazı geliştiricileri öne çıkarıp çıkarmadığı yönündeki iddialara ve şirketin pazar payını haksız rekabet oluşturmak için kullandığı yönündeki suçlamalara yanıt verdi. Tim Cook, şirket için yöneltilen tüm iddiaları kesin bir dille reddetti.

Amazon CEO’su Jeff Bezos ise daha çok Amazon’un kendi ürünlerini öne çıkarmak için üçüncü parti satıcıların verilerini kullandığı yönündeki iddialarla karşılaştı. Bezos, Amazon’un üçüncü taraf satıcıların verilerinin kullanılmasını yasaklayan bir politikası olduğunu, ancak bu politikanın hiçbir zaman ihlal edilmediğini garanti edemeyeceğini belirtti.

Facebook, Instagram'ı satın alarak potansiyel bir rakibi saf dışı mı bıraktı?

İfade özgürlüğü kısıtlamalarından nefret söylemine kadar pek çok konuda ifade vermek zorunda kalan Facebook CEO’su Mark Zuckerberg ise Instagram’ı satın almaları konusunda haksız rekabet oluşturmakla suçlandı. Zuckerberg’in Instagram için ‘çok rahatsız edici’ ifadesini kullandığı şirket içi e-postanın gösterildiği duruşma sırasında Facebook’un Instagram’ı satın alarak potansiyel bir rakibi saf dışı bıraktığı ifade edildi. Zuckerberg ise ABD Federal Ticaret Kurumu’nun satın alımı onayladığını hatırlatarak suçlamaları reddetti.

Google CEO’su Sundar Pichai ise Gmail’in kongre kampanyaları ile ilgili destekçilere gönderilen e-postaları engellediği ve e-postaların spam klasörüne düştüğü iddiaları ile karşı karşıya geldi. Pichai, söz konusu iddiaları “Gmail algoritmasında siyasi e-postalar ile ilgili bir bölüm bulunmuyor.” diyerek reddetti.