Piriform tarafından ilk kez yaklaşık 17 yıl önce piyasaya sürülen CCleaner, Windows işletim sisteminin en popüler temizlik uygulamaları arasında yer alıyor. Toplam indirilme sayısı 1 milyarı aşmış olan CCleaner sayesinde geçici dosyaları, çerezleri ya da direkt kayıt defterini temizleyebilir, bilgisayarınızın performansını görece artırabilirsiniz.

CCleaner, Windows 10 işletim sisteminin de en popüler uygulamaları arasında yer alsa da artık Windows Defender tarafından ‘Potansiyel İstenmeyen Uygulama’ olarak işaretleniyor. Bir başka deyişle Microsoft, CCleaner’ı kara listeye almış durumda. Peki Microsoft, böylesine popüler bir uygulamayı neden bir anda kara listeye aldı?

Microsoft’un Potansiyel İstenmeyen Uygulamalar sayfasına baktığımızda konuyla ilgili olarak CCleaner için doğrudan herhangi bir sorun belirtilmezken; CCleaner’ın ücretsiz ve 14 günlük premium deneme sürümlerinin, gerekli olmayan yazılımlar ya da geliştirici Piriform’un diğer uygulamalarının da yer aldığı paketlerle sunulduğu, bunun da kullanıcı deneyimini olumsuz etkileyebileceği belirtiliyor.

Microsoft, CCleaner ile aynı pakette sunularak bilgisayara yüklenen uygulamaların bilgisayar için tehdit oluşturabileceğini ifade ederken, bu nedenle Windows Defender’ın CCleaner’ı Potansiyel İstenmeyen Uygulama olarak işaretlediğini belirtti. Piriform’un CCleaner’ı kara listeden çıkarmak için farklı yazılımlar da içeren yükleyici paketlerinden vazgeçip vazgeçmeyeceği şimdilik bilinmiyor.