İlginç bir karar aldığını açıklayan Avustralya yönetimi, Google ve Facebook'un Avustralya'daki yerel medya kuruluşlarının haberlerini paylaşmak için para ödemek zorunda olacaklarını açıkladı. Bu yıl içerisinde yasalaşacağı ifade edilen karar, şu an için sadece Facebook ve Google özelindeymiş gibi görünse de ilerleyen dönemlerde daha fazla platform için geçerli olacakmış gibi görünüyor.

Avustralya Maliye Bakanı Josh Frydenberg, alınan kararla ilgili bazı önemli açıklamalarda bulundu. Frydenberg, böyle bir karar almalarının altında yatan temel nedenin, Avustralya haber medyası işletmeleri için adil bir rekabet ortamı oluşturmak olduğu ifade ediliyor. Bakana göre bu kararla birlikte hem sürdürülebilir bir medya ortamı hem de tüketicilerin korunması sağlanmış olacak.

Avustralya hükümetinin hazırladığı yasa tasarısı, önümüzdeki bir ay boyunca tartışmaya açık olacak. Ardından da Avustralya Parlamentosu, kararın yasalaşması için oylama gerçekleştirecek. Beklentiler, alınan kararın kısa bir süre içerisinde yasalaşacağı yönünde. Peki bu yasa tasarısı, Google ve Facebook'a ne gibi yükümlülükler getiriyor?

Yapılan açıklamalara göre söz konusu yasa tasarısıyla birlikte Facebook ve Google, Avustralya'daki yerel medya organları ile bir anlaşma yapmaya çalışacak. Bu anlaşma kapsamında da teknoloji devlerinin medya organlarına yapacağı ödemeler belli olacak. Eğer anlaşmaya varılamazsa bu sefer devreye oluşturulacak bir hakem heyeti girecek ve anlaşma yapılması sağlanacak. Ayrıca Google ve Facebook, haberlerden elde ettiği gelirin bir bölümünü de yine medya organlarına verecek.

Avustralya hükümetinin üzerinde çalıştığı yasa tasarısı, sadece haberlerin yayımlanmasını içermiyor. Öyle ki Google ve Facebook, medya içeriğini kullanıcılara sunabilmek için algoritma şeffaflığı kapsamında da çalışacak. Elbette bu süreçte sitelerle ilgili veriler de Avustralya hükümeti ile paylaşılmış olacak. Yasaya karşı koyulması durumunda ise şirketlerin yıllık cirosunun yüzde 10'u ya da 7.2 milyon dolar cezalar verilecek.

Avustralya hükümetinin böyle bir yasa tasarısı üzerinde çalışmasının nedeniyse koronavirüs pandemisi. Yapılan açıklamalara göre koronavirüs pandemisi nedeniyle Avustralya'daki çeşitli medya kurumları ve gazeteler kapandı ve reklam gelirlerinde de ciddi düşüş yaşandı. İşte yaşanan bu duruma bir çözüm olarak da Google ve Facebook'a karşı böyle bir karar alınmış gibi görünüyor.