Son dönemde dünya çapında ciddi bir imaj sorunu yaşayan Çin, son yıllarda firmaların gösterdiği ilgiyi kaybetmeye başlıyor. Ülkede yükselen çalışan maaşları, ABD-Çin Ticaret Savaşları ve son olarak da Covid-19 pandemisi nedeniyle pek çok yatırımcı ülkeden çekiliyor.

Çin’i terk eden firmalardan biri de Güney Koreli teknoloji üreticisi Samsung. Firmadan yapılan açıklamaya göre Samsung'un Çin’de faaliyet gösteren son bilgisayar fabrikasındaki üretim faaliyetleri de Cumartesi günü itibariyle durdurulmuş durumda. 

Samsung adım adım taşınıyor

Samsung’un Suzhou fabrikasını kapatmasının ardından, AR-GE departmanı dışında kalan 1700 çalışanın yarısı işsiz kalmış oldu. Fabrikadaki üretim de yıllar içerisinde azalırken, 2012 yılında 4,3 milyar dolarlık ihracat yapan fabrika 2018’de yalnızca 1 milyar dolar getirmişti.

Konuyla ilgili açıklamalar yapan bir Samsung sözcüsü, tesisin geliri ve ihracatı ya da çalışan durumu hakkında yorum yapmaktan kaçınırken, “Çin, Samsung için önemli bir pazar olmaya devam edecek ve Çinli tüketiciler için üstün ürün ve hizmetler sunmaya devam edeceğiz.” açıklamasını yaptılar.

Samsung, ülkedeki son akıllı telefon fabrikasının faaliyetlerini de geçtiğimiz yıl sonlandırmıştı. Bilgisayar fabrikasının da kapanmasının ardından Samsung’un ülkede kalan son iki tesisi Suzhou ve Xi’an yarı iletken üretim fabrikaları oldu.

Samsung başka ülkelere yatırım yapabilir

Çin’de gerçekleştirdiği üretim faaliyetlerine adım adım son veren Samsung, bu kararı çeşitli nedenlerle aldı. Çin akıllı telefon pazarında payı %1 seviyesine gerileyen firma bu nedenle yatırımlarını Vietnam’a taşıdı. Ayrıca Hindistan’da da oldukça önemli Samsung fabrikaları bulunuyor, bunlara en büyük akıllı telefon fabrikası da dahil.

Samsung’un dünya çapında çok büyük talep gördüğü biliniyor. Haliyle firma da bu talebi dengeleyebilecek arzı yaratmak içinyeni bölgelere yatırım yapacaktır. Bu bölgelerin hangileri olacağı şimdilik belli değil. Firmanın Endonezya, Kore, Hindistan, Brezilya, Vietnam gibi ülkelerde tesisleri bulunuyor.