2019 yılının sonlarında başlayan yeni tip koronavirüs salgınının ardından nerdeyse her sektör büyük zarar gördü. Bazı sektörler aylarca çalışamazken tedarik zincirlerinde ve üretimde ciddi sorunlar yaşandığı göze çarptı.

Ülkeler arasındaki trafiğin durması ve insanların uzun süre evlerinden çıkmaması nedeniyle en çok zarar gören sektörler arasında başı çekenlerden biri de havayolları oldu. Sektörün önde gelenlerine göre 2024 yılından önce bir toparlanma pek mümkün değil.

Koronavirüsün etkileri 2024’e kadar görülecek

Dünya üzerinde önde gelen havayolu şirketlerinin neredeyse tamamını temsil eden Uluslararası Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) tarafından yapılan açıklamaya göre, sektörün koronavirüsün etkilerini atlatabilmesi ancak 2024 yılından sonra mümkün olacak.

IATA’nın hazırladığı yol haritasında, sektörün 2019 yılındaki trafiğe ve gelire ulaşması için bir takvim bulunuyor. Daha önce yapılan çalışmalarda sektörün pandemi öncesi noktaya dönüşü için 2023 yılına işaret ediliyordu. 

IATA’nın baş ekonomisti Brian Pearce, açıklamasında “Aşılardan öncesinde bu (eskiye dönüş), ülkelerin virüsü kontrol etmeyi ne kadar iyi yönettiğine bağlı” açıklamsını yaptı. Havacılık sektörünün eskiye dönmesi için bu konunun önemli olduğunu söyleyen Pearce, bir gelişme göremediklerini de ifade etti.

Havacılık sektörü değişikliğe uğrayabilir

Havacılık sektörünün yaşadığı sıkıntıların temelinde insanların uçuşlara pek de meyilli olmaması yer alıyor. Akraba ziyaretleri ve keyif için uçuşlar azalıyor. Ayrıca müşterilerin genel olarak ekonomiye güveni zayıf olduğu ve virüs riski devam ettiği için uçaklar pek ilgi görmüyor.

Ayrıca şirketler de yeni dönemde masraflarını kısma yoluna gidiyor. IATA’ya göre “Ekonomi düzelse bile şirket seyahat bütçelerinin finansal baskılar altında kalmaya devam edeceği için çok sıkı olması bekleniyor.” 

Pandeminin ilk ortaya çıktığı dönemde toparlanma sürecinin 2 ila 3 yıl arasında tamamlanması bekleniyordu. IATA’nın şimdi çizdiği yol daha karamsar oldu. Southwest Havayolları CEO’su Gary Kelly ise Nisan ayında görüşleri sorulduğunda 5 yıllık bir periyoda işaret etmişti. Sektör analistleri de toparlanma süreci için 2 ila 5 yıl arasında değişen süreler öngörüyor.