Dünyanın en büyük teknoloji firmalarından olan Apple, Çinli Shanghai Zhizhen isimli bir firmayla tekrar anlaşmazlık içerisine girdi. Apple'ın sesli asistan teknolojisi Siri'ye benzer bir patentin haklarını elinde bulundurduğu belirtilen Zhizhen'in Apple'a karşı bir patent ihlali davası açmaya hazırlandığı belirtildi.

Toplamda 10 milyar yuan (yaklaşık 9.760.000.000 TL) değerindeki patent davası, Apple'a para cezasından daha büyük maddi kayıplar yaşatabilir. Shanghai Zhizhen isimli firmanın davayı kazanması durumunda Apple'ın en büyük ikinci pazarı olan Çin'de satış yapması tamamen yasaklanabilir.

Yasak yalnızca iPhone'lardan ibaret değil

Siri, bilindiği üzere Apple'ın birçok cihazında yer alıyor. Apple'ın özgün sesli asistan teknolojisi iPhone'ların yanı sıra iPad'ler, Apple Watch'lar, Apple TV'ler ve Homepod benzeri akıllı hoparlörler içerisinde bulunuyor. Kendi teknolojisinin haksız şekilde kullanıldığını belirten Shanghai Zhizhen ise 10 milyar yuanlık hasarının karşılanmasının yanı sıra Apple'ın patent ihlalinde bulunduğu iddia edilen ürünlerinin satış, üretim ve kullanımının da yasaklanmasını talep etti.

Son zamanlarda herhangi bir ABD'li markayla Çin'in arası pek iyi değilmiş gibi görünse de Çin'in Apple için çok ciddi bir pazar olduğunu da unutmamak gerekiyor. Özellikle Huawei ile ABD arasında yaşanan sürtüşmenin ardından birçok kişi yerel markalara yönelmeyi tercih etmiş olsa dahi Çin'in Apple'ın en büyük yabancı pazarı olduğu biliniyor.

Google, Facebook ve Amazon'un aksine Apple'ın Çin'de büyük bir başarıya ulaşmasının ardında da belirli sebepler bulunuyor. Geçtiğimiz aylarda ABD Adalet Bakanı William Barr'ın iddialarına göre şirketin Çin'deki yasalara uyumlu davranmayı kabul etmesi, yerel yetkililerin erişebilmesi için telefonlara güvenlik arka kapıları yerleştirmesi sonucunda satışlarının olumlu etkilendiği biliniyor.

Şu an için elimizdeki tüm bilgiler bununla sınırlı olsa da yeni gelişmeler oldukça sizleri bilgilendirmeye devam edeceğiz.