7 Eylül’de yayınlanacak From Bedrooms to Billions – The Playstation Revolution (Yatak Odasından Milyarlara – PlayStation Devrimi) adlı belgeselde konuşan eski Sony Interactive Entertainment stratejik içerik direktörü Shahid Ahmad, tarihin en çok satan oyun konsollarından PlayStation 4 hakkında dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

PS4 ve PS Vita’nın gelişim süreçlerinde aktif rol alan Ahmad, PS4’ün başarılı olmasının en büyük nedenlerinden birinin Sony’nin PS3’teki ‘kibirli’ tavrından uzaklaşarak PS4 ile birlikte ‘heyecanlı, tutkulu ve mütevazı’ bir şirket haline gelmesi olduğunu belirtti. Ahmad’a göre Sony, bu kültürel değişikliği yapmasaydı PS4, PlayStation markasının sonu olabilirdi.

“Sony, PlayStation 3 döneminde kibirliydi”

PlayStation 3’ün Sony için çok zor bir dönem olduğunu ifade eden Ahmad, PS3’ün geliştirilme sürecinde çok fazla para harcandığını ve konsolun piyasaya sürülmesinin ardından ise bu maddi açığı kapatmak için çok fazla emek harcandığını belirtti. PS3’ün iyi bir donanım olmasına rağmen kullanımının o kadar da kolay olmadığını belirten Ahmad, buna rağmen pek çok insanın PS3’ü tercih ettiğini belirtti.

PS3 yıllarındaki kibirli tavrın, PS4’ün çok daha alçak gönüllü ve kendini bilen bir konsol olarak tanıtılmasına neden olduğunu belirten Ahmad, PS3 ile kendilerini ateşe attıklarını ancak PS4 ile işlerin yoluna girdiğini, PS4’ü en doğru şekilde piyasaya sürmeleri gerektiğini aksi takdirde konsolun PlayStation’ın sonu olabileceğini ifade etti.

“Strateji belirlendi; donanım odaklı bir tanıtım olacaktı. Geriye yalnızca piyasaya sürmek ve siparişleri almak kalacaktı. Ortaklar ve geliştiriciler lansmana dahil edildi. Bağımsız geliştiriciler dahi lansmanda yer alıyordu. Fiyat, tüketicilerin kabul edeceği bir seviyede belirlenmişti; lansmanda tüm odak oyuncular üzerineydi.”

7 Eylül’de yayınlanacak From Bedrooms to Billions – The Playstation Revolution adlı belgeselde PS4’ün sistem mimarisi lideri Mark Cerny, Sony başkanı Jim Ryan, ünlü oyun yapımcısı Hideo Kojima, Google Stadia’dan Phil Harrison, Gran Turismo’nun yapımcısı Kazunori Yamauchi, Fumito Ueda, David Jaffe, Shinji Mikami ve sektörden daha pek çok ünlü isim yer alacak.

From Bedrooms to Billions – The Playstation Revolution, ilk kez 2014 yılında ortaya çıkmış ve yapımı için Kickstarter’da kitle fonlaması başlatılmıştı. 2016 yılına gelindiğindeyse 50 bin sterlin değerinde bir fon toplanabilmişti. From Bedrooms to Billions – The Playstation Revolution, PlayStation’ın 25. yıldönümünde izleyiciler ile buluşacak.

From Bedrooms to Billions – The Playstation Revolution fragmanı