Koronavirüsün sosyal mesafe kavramını hayatımıza sokması, buna ek olarak kamu bankalarının yeni araç satın almak isteyenler için uygun faizli krediler sunması, hem sıfır hem de ikinci el otomobillere olan ilgiyi müthiş bir şekilde artırdı. Ancak koronavirüs nedeniyle fabrikaların 2-3 ay kadar üretim yapamaması, otomobil talebi artarken arzın düşmesine neden oldu.

Toyota Türkiye CEO’su Ali Haydar Bozkurt’a göre arz-talep dengesinde bariz bir bozulma gerçekleşmesine rağmen ikinci el otomobil fiyatlarındaki asıl artışın nedeni bu değil. Bozkurt, yaptığı açıklamalarda hem ikinci el otomobillerin fiyatı hem de bu artıştan distribütörlerin sorumlu tutulması hakkında konuştu.

“Sokaktaki vatandaş arabasını istediği fiyata ilana koyuyor. O fiyata çıkıp biri alıyorsa ona da kimse bir şey diyemez”

Bu yıl sıfır otomobile talepte zaten bir artış beklediklerini ifade eden Bozkurt, “Üretimin tam kapasite olmaması ve 2 yıldır bekleyen talebin devreye girmesiyle arz sıkıntısı iyice büyüdü. Tabii biz talep patlamasını pandemi olmasa da bekliyorduk. Bu yılın daha iyi bir yıl olmasını bekliyorduk.” şeklinde konuştu.

“Burada tabii şu var; fırsatçılıklar var piyasada. Nasıl var? Piyasadaki ikinci el araç fiyatlarının artması distribütörlere, bayilere soruluyor. İkinci el araç piyasası bizim işimiz değil. Biz sıfır araç satarız.” diyen Toyota Türkiye CEO’su, sıfır araç aldıktan sonra bu araçları daha yüksek fiyata satanlarla ilgili olarak ise şu şekilde konuştu:

“Sokaktaki vatandaş arabasını istediği fiyata ilana koyuyor. Koyabilir. Serbest piyasa. O fiyata satar veya satamaz. O fiyata da çıkıp biri alıyorsa ona da kimse bir şey diyemez. Ama ikinci el piyasasındaki gelişmenin muhatabı distribütörler değil.”

“Bazıları arabasını satın aldıktan sonra üzerine 20 bin TL fark koyarak ilana koyuyor”

İkinci el otomobil fiyatlarının artışında sıfır otomobillerin çok az etkisi olduğunun altını çizen Bozkurt, “Sadece otomobilde değil, her üründe ikinci el fiyatı sıfıra göre belirlenir zaten.” şeklinde konuştu ve sıfır otomobillerin ikinci el otomobillerin fiyatına neden çok az etki ettiğini şu sözlerle açıkladı:

“Bugünlerde yaşanan sıkıntı şu; firmalar ikinci elin artmasına neden etki edemez biliyor musunuz? Bayinin elindeki aracın bir liste fiyatı var. Liste fiyatından satılır araba. Ama bazıları arabasını satın aldıktan sonra üzerine 20 bin TL fark koyarak ilana koyuyorsa bizim elimizden bir şey gelmiyor.”

“İkinci el alım-satımıyla ilgili bir düzenleme var”

İkinci el otomobil fiyatlarının sıfır otomobilleri geçmesiyle ilgili olarak bir yasal düzenlemenin şart olduğunu belirten Toyota Türkiye CEO’su, bu konuda bir düzenleme olduğunu ancak bu düzenlemenin ertelendiğini ifade etti. Yasal düzenlemenin hem piyasayı rahatlatacağını hem de galeri ve bayileri fırsatçılardan kurtaracağını ifade eden Bozkurt, açıklamalarını şu şekilde sonlandırdı:

“Bu yasanın bir an önce çıkması lazım. Bayi fiyatını söylüyor, satıyor. Ertesi gün alan kişi fırsatçılık yapıyor. Bayi bunu anlayamaz. Takip de edemeyiz bunu. Ancak bu fırsatçılığı engellemek için bu düzenleme devreye girse ikinci eldeki başı bozuklukların hemen önüne geçeriz. Bence o konu daha fazla ertelenmemeli. Hem bizim için hem müşteri için hem de ikinci el işi yapan galeriler de bıktılar bu fırsatçılardan.”