Bildiğiniz üzere popüler sosyal medya platformu TikTok, son zamanlarda oldukça zor ve karmaşık süreçlerden geçiyor. Amerika Birleşik Devletleri ve diğer ülkelerin vatandaşlarının verilerini Çin hükümetine göndererek ajanlık rolü üstlendiği iddialarının ardından ABD, TikTok'a karşı büyük bir mücadele başlatmıştı.

ABD'nin başlattığı bu mücadele geçtiğimiz hafta TikTok'a en ağır darbeyi indirmişti. ABD Başkanı Donald Trump, yaptığı açıklamada TikTok'un ülke genelinde yasaklanacağını açıklamıştı. Geçtiğimiz günse Donald Trump, ABD'li kişi veya kurumların TikTok'un yanı sıra WeChat'le hiçbir şekilde iş yapamamalarını sağlayacak iki kararname çıkarmıştı.

Çin'in TikTok verilerine ulaştığına dair bir kanıt bulunamadı:

Yaşanan tüm bu gelişmelerin ardındansa bugün ABD'den yeni bir haber geldi. The New York Times, yaptığı haberde TikTok üzerinde CIA tarafından yürütülen soruşturmanın ilginç sonucunu paylaştı. The New York Times'ın haberine göre CIA, Çinli istihbarat servislerinin TikTok'un verilerine eriştiği hakkında 'hiçbir kanıt olmadığı' sonucuna vardı.

CIA analistleri, TikTok Çin merkezli teknoloji şirketi ByteDance'e ait olduğu için Çin'in TikTok'tan veri edinmesinin mümkün olduğu sonucuna vardı. Ancak habere göre CIA, Çin'in böyle bir şey yaptığına dair bir kanıt bulamadı. Yine de TikTok, bazı isimlere göre ABD'nin ulusal güvenliğini tehdit etmeye devam ediyordu.

Peki TikTok hâlâ ABD için bir sorun muydu? Bu soruya perşembe günü cevap veren Senatör Mark Warner, uygulamanın hâlâ bir tehdit olduğunu açıklasa da 'eğlenceli videolar yapmanızı sağlayan bir uygulamanın sorunlar hiyerarşisinde' pek de bir yere sahip olmadığını söyledi.

Senatör Warner'a göre Huawei, ABD için TikTok'tan daha büyük bir tehditti. Warner'a göre Huawei, internet altyapısını en baştan oluşturmayı amaçlıyordu. Bu da 5G devrinde akla gelebilecek tüm alanlardaki altyapının Çin'e ait olması ve teoride Çin'in herhangi bir zıtlık durumunda sistemleri anında kapatmaya çalışacağı anlamına geliyordu.