Dünyanın en büyük çevrimiçi oyun mağazalarından bir tanesi olan Steam'de oyuna dair birçok bilgiyi edinebiliyoruz. Ancak oyunlara dair öğrenemediğimiz şeylerden bir tanesi de oyunun platformdaki satış rakamları oluyor. Bu bilgiye Valve, oyunun geliştiricisi ve yayıncı erişebiliyor.

Ancak oyunun ne kadar satış yaptığını öğrenmek istiyorsanız görünüşe göre bunu hesaplamanın bir yolu bulunuyor: kullanıcı incelemelerinin sayısına bakmak. 20 yıldır oyun endüstrisinin içinde bulunan Game Developers Conference'ın (Oyun Geliştiricileri Konferansı) kıdemli başkan yardımcılığını yapan Simon Carless, yazdığı bir makalede kullanıcı incelemelerine bakarak bir oyunun Steam'de kabaca ne kadar sattığının nasıl öğrenilebileceğini anlattı.

Steam'deki oyun satış rakamlarını hesaplamak

Carless, geliştiriciler tarafından kendisine gönderilen 237 oyunun inceleme ve satış verilerini kullanarak 'New Boxleiter number'ı (Yeni Boxleiter sayısı) ortaya attı. Temelde bu, satış ve inceleme sayılarının kıyaslandığı bir dizi oran.

Carless'ın 'yeni' Boxleiter sayısı demesinin sebebi ise Steam'in yeni orijinal metodolojisinin Mike Boxleiter tarafından kurulduktan sonra kullanıcı arayüzünü güncellemesi. Steam, bir oyuncu oyunu 2 ya da 3 saat oynadıysa, inceleme için teşvik ediyor. Bunun da inceleme başına satış oranında etkisi oluyor.

Carless'ın hesaplamalarına göre bir oyun, ortalamada her 63 satışta 1 inceleme alıyor, medyan ile 58 satış başına 1 inceleme oluyor. Ancak bu noktada menzil bir hayli genişleyebiliyor. Bazı oyunlar, oldukça yüksek sayıda incelemeler alırken veri setindeki diğer oyunlar 200 satışta bir inceleme alıyor.

Ayrıca oyunun kaç yıllık olduğunun da ortalamada etkisi oluyor. 2017'den önce yayınlanan eski oyunlarda inceleme sayısı çok daha az oluyor. 2020'de yayınlanan oyunlarda ise Yeni Boxleiter sayısı, inceleme başına 41 satış civarında oluyor. Steam'in oyunculara inceleme yazmak isteyip istemediklerini sormasının da inceleme sayısı üzerinde bir etkisi oluyor. Tabii tahmin edilebileceği gibi bu etki daha çok yeni oyunlarda görülüyor.

Yani Yeni Boxleiter sayısıyla bir oyunun Steam'de ne kadar satış yaptığına dair kabaca bir tahminde bulunmak mümkün. Tabii elde edilecek sonucun kesin bir rakam olmadığını ve Steam'de ne kadar satılmış olabileceğine dair kabaca fikir verdiğini unutmamak gerekiyor. Ayrıca ücretsiz oyunlarda bu oran çok daha yükseklere çıkabiliyor.

Ayrıca Carless, bu sayılardan yola çıkarak bir geliştiricinin ne kadar kazandığının hesaplanmasının da pek mümkün olmadığını söylüyor. Steam kesintileri, iadeler gibi geliştiricinin gelirini etkileyen çok fazla etken bulunuyor.