Dünyanın en büyük ekran kartı üreticilerinden NVIDIA, bu yıl sona ermeden tanıtılması planlanan RTX 3000 serisi kartlar için hız kesmeden çalışmaya devam ediyor. Ampere mimarisi üzerinde şekillenecek olan bu kartlar, daha önceleri birçok farklı sızıntı ve iddiayla karşımıza çıkmıştı. Şimdiyse kartların bazı özellikleri ve olası tanıtım tarihi ortaya çıktı.

Wccftech'in aktardıklarına göre NVIDIA, önümüzdeki eylül ayında üç farklı ekran kartı piyasaya sürecek. Bunlardan ilki RTX 2080 Ti'ın yerini alacak olan 24 GB vRam ve 384 bit veri yolu genişliğine sahip olan RTX 3080 Ti modeli olacak. İsmi hâlâ belirsizliğini koruyan ve RTX 3090 olarak adlandırılma ihtimali bulunan bu kartın, eylül ayının ikinci yarısında tanıtılması bekleniyor.

RTX 3070 ve RTX 3080 de eylül ayında tanıtılacak:

Kaynağa göre eylül ayının ikinci yarısında tanıtılacak bir diğer kart RTX 3070. RTX 3080 ve 3080 Ti'a kıyasla daha bütçe dostu olacak bu modelin, 8 GB vRAM ve 256 bit veri yolu genişliğine sahip olması ve RTX 2070 / RTX 2070 Super modellerinin yerini alması bekleniyor.

Bir önceki serinin tepe modellerinden olan RTX 2080'in yerine gelecek kart ise tahmin edebileceğiniz gibi RTX 3080 olacak. Diğer kartların aksine kaynak, RTX 3080'in “eylül ortasında” tanıtılacağını söylüyor. Yani, bu modeli RTX 3080 Ti ve RTX 3070 modellerinden biraz daha önce veya biraz daha sonra görebiliriz. Ayrıca ekran kartının 10 GB vRAM ve 320 bit veri yolu genişliğiyle geleceği de yine aktarılan bilgiler arasında yer alıyor.

Bu noktada RTX 3080 modelinin 20 GB'lık bir versiyonun daha olması bekleniyor. NVIDIA, muhtemelen bu modeli AMD'nin 16 GB vRAM'e sahip olduğu söylenen üst düzey Big Navi kartına rakip olarak konumlandıracak. Bu kartın ise önümüzdeki ekim ayının ilk yarısında gün yüzüne çıkması bekleniyor.

Yeni nesil kartlar, büyük güç artışlarıyla gelecek:

Sızıntıya göre NVIDIA, önümüzdeki dönemde altı farklı Ampere kartını piyasaya sürmeyi planlıyor. Bu modellerden ilk dördü yukarıdaki gibiydi. Geriye kalan iki modelin ise RTX 3060 ve RTX 3070'in özel bir versiyonu olacağı söyleniyor. Ancak bu modellere dair pek fazla detay bulunmuyor.

Daha önce ortaya çıkan kıyaslama sonuçları, Ampere tabanlı RTX 3000 serisinin mevcut nesil kartlara göre %50'ye varan performans artışı sağlayacağını bizlere gösteriyordu. Ayrıca yeni serideki her bir kartın, bir önceki nesle kıyasla ışın izleme performansında büyük artışlara sahip olması bekleniyor. Tüm bunlar ise şirketin yeni kartlarının yüksek bir fiyat noktasıyla karşımıza çıkabileceği anlamına geliyor.