Geçtiğimiz yıl ABD Ticaret Bakanlığı, Amerikan teknolojilerini doğrudan içeren yarı iletken ürünlerin Huawei'ye satışını önlemek amacıyla bir genelge yayınlamıştı. Bu genelgeye göre Amerikan teknolojilerini kullanan yabancı üreticilerin, Huawei ile ortaklık yapmadan önce ABD'den lisans alması gerekiyordu.

Bu sebeple Çinli şirketin en büyük iş ortaklarından biri olan TSMC, 15 Eylül'den sonra Huawei ile HiSilicon yongalarının üretiminde ortaklık etmeyeceğini belirtmişti. İki şirket arasındaki bu yol ayrılığının ardından Huawei, şirketin 15 Eylül'den itibaren artık Kirin yongaları üretemeyeceğini açıkladı.

Qualcomm, Huawei'ye yonga satmak istiyor:

Çinli şirket, ABD tarafından getirilen yeni kısıtlamalar nedeniyle artık HiSilicon yongalar üretemediğinden, yeni tedarikçiler ve ortaklar aramak zorunda. Bu noktada Wall Street Journal'ın aktardıklarına göre Qualcomm, Huawei ile iş yapabilmesi için gerekli olan lisansı almak için ABD hükûmetine lobi yapıyor.

Journal'ın raporuna göre Huawei'ye çip satma lisansı alabilmek için gerçekten çok uğraşan şirket, yabancı rakiplerin pazardaki Amerikan kontrolünü değiştirerek baskın hâle gelebileceğini iddia ediyor. Raporda yer alanlara göre Amerikalı çip üreticisi, “Eğer Qualcomm ihracat lisansına tabi ancak yabancı rakipleri değilse; ABD hükûmeti politikası, Çin ve ötesinde 5G yonga seti pazar payında hızlı bir değişime neden olacaktır” dedi.

Bu politikayla 5G konularında Amerikan araştırma ve liderliğinin engelleneceğini düşünen Qualcomm, Huawei'nin ABD dışında bulunan rakip bir firmayla anlaşmasını “ABD çıkarları için kabul edilemez bir sonuç olarak” nitelendirdi.

Kendi Exynos çiplerini üreten ve Huawei'nin potansiyel ortakları arasında yer alan Güney Koreli Samsung, konu hakkında herhangi yorum yapmadı. Tayvanlı üretici MediaTek ise spesifik müşterilerden bahsetmedi ancak 5G teknolojisine yaptığı yatırımın, küresel olarak müşteri kazanmasını sağladığını söyledi.